Dalfsen kiest als enige Nederlandse gemeente het meest voor ‘Avond’

0270503_Top_2000.JPG
Dalfsen springt er uit op de plattegrond van Nederland waarop het stemgedrag van inwoners voor de Top 2000 te zien is.

DALFSEN – De gemeente Dalfsen neemt een uitzonderingspositie in als het gaat om de muzikale voorkeuren van haar inwoners bij het stemmen voor de Top 2000. Het is de enige gemeente in Nederland waar de meeste stemmen werden uitgebracht op het nummer ‘Avond’ van Boudewijn de Groot.

Dat blijkt uit het statistisch overzicht van het aantal stemmen dat per gemeente in Nederland is uitgebracht voor de lijst van de 2000 populairste muzieknummers. Die lijst wordt, dit jaar voor de 25ste keer, jaarlijks aan het eind van het jaar uitgezonden. In Dalfsen stemde 13 procent op Avond (precies gelijk verdeeld over vrouwen- en mannenstemmen), tegen 12 procent op Bohemian Rhapsody en 11 procent op Black van Pearl Jam.

Het kaartje op de website www.top2000statistieken.nl/pergemeente/ brengt het onderscheid haarscherp in beeld. De contouren van de gemeente Dalfsen tekenen zich scherp af binnen een groot veld van gemeenten in midden- en noord Nederland waar Bohemian Rhapsody van Queen de meeste stemmen kreeg. De kleur van Dalfsen is lichtpaars (‘Avond’), omgeven door een woud van donkerpaars. Die laatste kleur staat dus voor Bohemian Rhapsody, die in ruim driekwart van alle Nederlandse gemeenten als winnaar uit de bus kwam. Slechts aan de randen van Nederland werd het meest gestemd op lokale favorieten als Danny Vera (Rollercoaster, vrijwel geheel Zeeland en delen van Noord-Brabant), Lex Uiting (Nao ’t Zuuje, voorspelbaar winnaar in enkele noord-Limburgse gemeenten), Neet Oét Lottum (Hald mich ’s vas, idem), Rowwen Hèze (De Peel in brand en November, uiteraard vooral in De Peel) en Ede Staal (Het het nog nooit zo donker wes, in een groot deel van oost-Groningen).

Consistent

Dalfsen is consistent in zijn stemgedrag, want ook in 2022 gingen de meeste stemmen naar Boudewijn de Groot. Toen stond de gemeente daar niet alleen in: Avond bleek toen ook het populairst in Staphorst. De Top-10 in Dalfsen kent verder weinig verrassingen; het gaat vooral iom nummers die ook landelijk in de top-10 staan. Hooguit de negende plaats voor Lola Montez van Volbeat (nummer 72 in de Top 2000 van dit jaar) is opmerkelijk.

 

 

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.