Bernard en Anton brengen de Sint al 25 jaar naar de Sint Bernardus

0269300_Sint_Bernardus_-_1.jpg
De goedheiligman kan de paardenkar in. 'Taxichauffeur' Bernard Habers en eerste hulp Anton Wolters brengen Sint-Nicolaas vanaf de katolieke kerk naar de Sint Bernardus-school.

OMMEN – Sint Nicolaas had het hartstikke druk op zijn verjaardag. De goedheiligman en drie van zijn knechten waren vroeg uit de veren om een bezoekje te brengen aan de kinderen van de Sint Bernardus-school. De kindervriend is al op leeftijd en in alle vroegte een eind kuieren op deze drukke dag kan hem vies opbreken. Om dit te voorkomen was wederom niet tevergeefs een beroep gedaan op Bernard Habers en Anton Wolters. Habers is, zo kun je stellen een ‘paardenfluisteraar’, en ook molenaar Wolters is een kerel die goed met paarden overweg kan. En dat was jarenlang een uitkomst, want een echte Sinterklaas komt niet met een taxi, maar te paard, geheel volgens traditie.

Ozosnel, de vertrouwde witte schimmel van de Sint had de hele avond en nacht nog dienst; straatje in, straatje uit, het dak op en neer, dus een collegiale viervoeter klaarde de vroege dienst in Ommen. Nu is paard en wagen door het verkeer loodsen beslist geen appeltje/eitje, maar deze heikele klus is de geroutineerde paardenmannen Habers en Wolters wel toevertrouwd. Dinsdag was de 25e en laatste keer dat het duo de Sint afleverde bij de katholieke basisschool.

Zwart met witte sokken

“De bedoeling was dat Theo voor de kar ging”, vertelt koetsier Habers. “Een Fries, met een rustig karakter. Dat moet ook wel. Een paard is een vluchtdier. Je moet door het verkeer en naar joelende en schreeuwende kinderen. Ik moet geen ellende hebben dat-ie onder de indruk van alle lawaai en muziek de benen neemt en pas achter in de straat tot bedaren komt. Maar Theo is al oud en aan de magere kant, daardoor besloten we Nino voor de kar te spannen.” Het Gelderse tuigpaard, zwart met witte sokken, lijkt het maar wat spannend te vinden en oogt toch een tikkeltje nerveus. Onderweg naar de katholieke basisschool dreutelt het dier ‘wat ongemak’ vanonder de staart de straat op. “Potverdikke”, moppert Habers. “Vanochtend lag er ook al een dikke bult. Ik dache dat-ie alles wel kwiet was.” Habers moet het edele dier even tot de orde roepen, als-ie te vroeg wil afbuigen. In de kar lijkt de Sint lijkt te schrikken, maar de koetsier houdt de viervoeter prima onder controle. Habers is van het type ‘een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen’, niet Nino, maar hij is degene die de koers bepaalt en dat is linea recta naar de Sint Bernardus en vervolgens via een scherpe bocht het schoolplein op, waar joelende en zingende kinderen de Sint en zijn drie knechten, of nee hulpen staan op te wachten.

De Sint zal volgend jaar een beroep op een andere koetsier moeten doen. Habers en Wolters vinden het na 25 jaar mooi geweest, zijn de jongsten niet meer en kampen allebei met fysiek ongemak. De reden van zijn afzwaaien wordt door Habers veelzeggend omschreven. “Niet omdat ik er geen schik meer van heb. Maar het lichaam begint tegen te sputteren. Ik ben de jongste niet meer. Vroeger kon ik wel 400 minuten achtereen voetballen, nu met moeite 400 meter lopen.”

Tekst/Foto’s: Willem Lampe

Meer foto's

Onder grote belangstelling van moeders vaders en joelende kinderen zet koetsier Bernard Habers de goedheiligman af bij de Sint Bernardusschool.
'Vol verwachting klopt ons hart'. Koetsier Bernard Habers zet voor de 25e en laatste keer Sint-Nicolaas af bij de Sint Bernardus-school.
Koetsier Bernard Habers stuurt paard Nino met in de kar Sint Nicolaas het schoolplein van de Sint Bernardus-school op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.