Sinterklaasactie Kindertas Dalfsen zorgt voor ‘heel veel kippenvelmomenten’

0268488_Kindertas_Dalfsen.JPG
Deze dagen is een kleine groep vrijwilligers volop bezig met het inpakken van de tassen met sinterklaascadeaus, die deze week worden afgeleverd bij de gezinnen die ervoor in aanmerking komen. Links coördinator Marian Bekedam.

DALFSEN – De afgelopen dagen hebben de vrijwilligers van de sinterklaasactie Kindertas Dalfsen vele uren gestoken in het sorteren en inpakken van de vele cadeautjes voor kinderen uit gezinnen met een klein inkomen. Volgens initiatiefnemer Marian Bekedam worden de tassen met cadeaus deze week bezorgd op de beoogde adressen. “Want 5 december valt op een dinsdag, maar veel mensen vieren pakjesavond in het voorafgaande weekeinde.”

De vrijwilligers zijn overweldigd door de vele cadeaus die de afgelopen weken in het kader van de actie Kindertas zijn ingezameld op de daarvoor bestemde adressen, die verspreid waren over alle kernen van de gemeente Dalfsen. Net als in voorgaande jaren zijn er sinds de oproep honderden cadeautjes gekocht voor kinderen uit gezinnen die ervoor in aanmerking komen. Dat laatste wordt bepaald aan de hand van de aanmeldingen. Het gaat om gezinnen met kinderen tot 12 jaar, die net boven of onder de bijstandsnorm leven, financiële zorgen hebben of hun kinderen om uiteenlopende redenen geen cadeaus kunnen geven.

Noodfonds

De sinterklaasactie wordt al sinds 2011 gehouden in alle kernen van Dalfsen. Marian Bekedam is er sinds zes jaar bij betrokken. Sinds kort gebeurt dat onder een nieuwe naam en onder de paraplu van Noodfonds Dalfsen. “Toen Humanitas Zwolle ermee stopte, wilden we als vrijwilligers verder”, vertelt Marian Bekedam. “Maar het is een heel karwei om een zelfstandige organisatie op te tuigen, met alles wat daarbij komt kijken. Gelukkig vonden we aansluiting bij de vorig jaar opgerichte stichting Noodfonds Dalfsen, dat al twee speerpunten heeft: ‘Welkom in Dalfsen’ (hulp aan Oekraïners die in Dalfsen verblijven, en de actie ‘Dalfsen geeft warmte’. Kindertas Dalfsen wordt nu de derde poot, in combinatie met de actie Zomertas Dalfsen, die we als vrijwilligersgroep ook al langer organiseren. Het is nu echt een actie ván Dalfsenaren vóór Dalfsenaren.”
Daarnaast krijgt Kindertas Dalfsen steun en bijdragen uit allerlei hoeken: vanuit kerken in Dalfsen en Oudleusen bijvoorbeeld, maar ook van allerlei sponsors. Zo verzorgt elk jaar een lokale supermarkt de pietentassen waarin de cadeaus bezorgd worden. Ditmaal is dat Plus Lemelerveld. Door allerlei donaties kunnen er vaak ook allerlei extraatjes bij de cadeaus geleverd worden, zoals lekkers en frisdrank. “Een organisatie die anoniem wil blijven, heeft dit jaar voor elk gezin een familiespel geschonken”, aldus Marian. “Zo wordt het heerlijk avondje ook voor deze gezinnen écht compleet.”

Anonimiteit

Zowel de aanmelding als het bezorgen van de cadeaus gebeurt met de grootst mogelijke zorg voor de privacy en anonimiteit. De pakketten worden gelabeld met een code, die onder meer weergeeft of het om cadeaus voor een jongen of een meisje gaat en in welke leeftijdscategorie. Mensen die wat willen schenken voor de actie, kunnen dat doen door een (aan de hand van een geanonimiseerd wensenlijstje) zelf gekocht cadeau af te geven bij een van de inzamelpunten, of door een donatie over te maken.
Er zijn dit jaar opnieuw meer kinderen aangemeld als vorig jaar. Dit jaar worden 245 gezinnen geholpen. “In de jaren daarvoor – vóór de coronaperiode – zat het aantal aanmeldingen ook al in de lift”, zegt Marian Bekedam. “Deels komt dat doordat de actie steeds bekender wordt, maar ook deels doordat steeds meer gezinnen in de problemen komen door de stijgende prijzen van met name boodschappen en energie.” De gemeente Dalfsen verstuurt elk jaar brieven naar gezinnen die mogelijk in aanmerking komen, en ook via voedsel- en kledingbank worden mensen erop geattendeerd. “Natuurlijk moeten mensen vaak een drempel over voordat ze zich aanmelden. Maar waar het om gaat, is dat je dit niet doet voor je gezin, maar echt voor je kind.”
Het afleveren van de cadeaus gebeurt bij voorkeur overdag, als de kinderen op school zitten. “Je merkt dat je mensen hier echt mee helpt”, zegt een van de vrijwilligsters tijdens het inpakken. “Het is al hartverwarmend om te zien hoeveel mensen deze actie steunen, maar je ervaart vooral de dankbaarheid als mensen de cadeautas in ontvangst nemen. Dit werk kent heel veel kippenvelmomenten.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.