Provincie Overijssel omarmt rapport Mona Keijzer kanaal Almelo-De Haandrik

  REGIO – Gedeputeerde Staten kan zich vinden in de aanbevelingen uit het rapport van Mona Keijzer over Kanaal Almelo – De Haandrik. De provincie wil meer persoonlijke begeleiding voor inwoners met een onafhankelijk bestuurlijk kopstuk als aanspreekpunt. Ook zet GS in op het ruimer toepassen van de bestaande schaderegeling. “We hopen met dit voorstel een bladzijde om te slaan en daarmee samen met alle betrokkenen een nieuw hoofdstuk te schrijven”, aldus gedeputeerde Martijn Dadema.

  We begrijpen dat het vertrouwen in een goede afhandeling is beschadigd. Persoonlijke begeleiding van bewoners en een onafhankelijk persoon als aanspreekpunt is daarom cruciaal om het vertrouwen in een goede afhandeling te herstellen. Deze onafhankelijke persoon is een bestuurlijk kopstuk, iemand van buiten de provinciale organisatie. Het bestuurlijk kopstuk houdt ons en betrokken partijen op de hoogte van de schadeafhandeling. Daarnaast krijgen alle bewoners één persoonlijk aanspreekpunt.

  Ruimere schadeafhandeling

  Daarnaast wordt beloofd om schades ruimer te behandelen. Dat betekent dat we niet moeilijk gaan doen over kleine wensen. Bewoners kunnen hun wensen bespreken met hun persoonlijk aanspreekpunt. Als schades uit een contra-expertise binnen de regels valt, nemen we deze mee in de afhandeling en uitbetaling. Er zijn 50 bewoners die te laat waren met het melden van schade. Voor deze bewoners zetten we de schaderegeling nog éénmaal open. De provincie neemt contact op met deze bewoners.

  Positief toekomstperspectief

  Tot slot wordt er gekeken naar de toekomst. Het betreft hier de nazorg van het gebied wanneer schadeherstel is afgehandeld. Hier zal de provincie vooral de samenwerking met de gemeenten en het waterschap opzoeken. Ook om te kijken naar toekomstige werkzaamheden en hoe die verder uit te voeren zijn. Daar horen ook investeringen bij zoals onderzoek, infrastructuur, innovatie en bereikbaarheid, zodat uiteindelijk de inrichting, leefbaarheid en veiligheid in het gebied wordt versterkt.

  Aan de slag

  Met het statenvoorstel geeft Gedeputeerde Staten antwoord op de uitkomst van het rapport van mevrouw Keijzer: “Wat rechtmatig is, is niet altijd ook rechtvaardig”. Gedeputeerde Dadema: “Kort na de overhandiging van het rapport door mevrouw Keijzer hebben wij samen met de gemeenten en de stichting Kant nog Wal gekeken wat er nodig is en wat voor gevolgen dat mogelijk kan hebben. Het pakket dat nu op tafel ligt is voor ons een goede stap naar het herstellen van het vertrouwen. Het moet ervoor zorgen dat het werk van mevrouw Keijzer niet in de la belandt, maar het begin is van echte oplossingen voor het gebied.”

  Gedeputeerde Staten gaat op 29 november tijdens de commissievergadering graag in gesprek met Provinciale Staten over het vervolg. De uitvoering van de aanbevelingen zal extra kosten met zich meebrengen. De geschatte begroting is momenteel tussen de 13,5 en 16,4 miljoen euro, aanvullend op het huidige budget van 45 miljoen euro.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.