Politiek Verwoord: CU Dalfsen

0267415_ChristenUnie.jpg

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick van Gelder van de CU aan het woord.

De afgelopen tijd haalde Dalfsen vaak het landelijke nieuws. Het vaakst werd het bericht “De gelukkigste mensen van Nederland wonen in Dalfsen” gedeeld. Maar ook berichten over de meest duurzame gemeente, of meest ‘uitgeslapen’ gemeente werden kwamen langs. Als je zoekt naar feiten en getallen over Dalfsen valt Dalfsen positief op. Niet voor niets neemt het aantal inwoners jaarlijks toe en lijken we over niet al te lange tijd boven de 30.000 inwoners te zitten. Dalfsen is populair! En daar zijn we blij mee!
Als ChristenUnie in Dalfsen weten we ons ook geroepen om al deze mooie dingen zo goed mogelijk te beschermen en toekomst bestendig te houden. En dat gaat niet vanzelf. Dat is hard werken en wijs besturen. Voor alle inwoners, maar ook – en misschien wel juist – voor de politiek.

Basisprincipes

Wij, als CU-Dalfsen hebben de afgelopen tijd opnieuw nagedacht over onze rol en inbreng. We kennen onze plek als ‘oppositie’ partij met beperkt aantal zetels. Ook weten we heel goed dat niet alles maakbaar en realiseerbaar is. We leven en werken in afhankelijkheid. Toch blijven we gemotiveerd zoeken, naar het goede voor Dalfsen. We willen dat doen op een herkenbare manier en gebaseerd op eenvoudige basis principes. Wij hebben die samengevat in 3 punten:

*Dien de samenleving: Werk vanuit vertrouwen als basis.
*Sociale rechtvaardigheid: Geef ruimte aan elkaar.
*Zorg goed voor de schepping: Realiseer ruimtelijke ordening met oog op de toekomst.

Voorbeelden

Alles wat onze gemeente aangaat leggen we langs deze basisprincipes. Of we het nu hebben over nieuwbouwwijken en bedrijventerreinen of over subsidies voor verenigingen of instanties. Als het gaat over zorg en armoede bestrijding of recreatie en wegen. Ja, ook bij thema’s als klimaatwinkelstraat, de visie op de Backxlaan, en een plattelandsvisie. Niet vanuit ons eigen gelijk, maar met hulp van de inwoners. We houden niet van regelingen die uitgaan van wantrouwen. We houden niet van het recht van de sterkste, maar eerder van het recht voor de zwakkere. We strijden niet met elkaar over ruimte en gronden, maar zoeken naar de beste keus voor de toekomstige generaties. Hoe wordt dat dan concreet? Nou een paar voorbeelden dan van zaken waar we ons sterk voor maken, ook al lukt tot nu toe niet alles. Een greep uit onze commentaren en voorstellen van de afgelopen tijd:
Creatief meewerken aan kleinschalige bouwplannen in buitengebied, ondergrondsparkeren bij nieuwbouwwijken, groen inrichten van inbreidingslocaties, zoeken naar (permanente) opvanglocaties voor asielzoekers, vergoedingen voor armere gezinnen, ruimte voor recreatie en tegelijk beschermen van kwetsbare natuur, veiliger wegen met prioriteit voor voetganger en fietsers, instellen van groene leges, kleinschalige stroomnetwerken, enz. We weten het echt niet beter dan de inwoners, dus daarom willen we ook experimenteren een burgerraad bij grote gevoelige onderwerpen. Wij hebben vertrouwen, bieden ruimte en bewaken het belang voor de volgende generatie.

Zo werken we met elkaar aan Dalfsen en hopen we in 2024 koploper te blijven. Gelukkig, duurzaam uitgeslapen. Wij geloven in Dalfsen! Die maar mee. Ideeën? … reageer maar!

ChristenUnie Dalfsen,
Dick van Gelder

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.