Opnieuw benefietconcert van Byzantijns Mannenkoor voor hulp aan Roemenië

0267795_Vrienden_Oost-Europa.jpg
Hans Mutter en Ab Kleinlugtenbeld respectievelijk tweede en derde van links zijn al jaren actief met kleinschalige hulp in Roemenië de laatste jaren ten behoeve van een bejaardentehuis in Bădeni.

DALFSEN – Ze verlenen ruim dertig jaar op allerlei manieren kleinschalige hulp aan kerken, pastorieën, kinder- en bejaardentehuizen en individuele mensen en gezinnen in Roemenië. De Stichting Vrienden Oost-Europa zet de laatste tien jaar de schouders onder een renovatieproject van het bejaardentehuis in het dorp Bădeni. Op zaterdag 9 december geeft het Overijssels Byzantijns Mannenkoor opnieuw een benefietconcert ten bate van dit doel.

“We ondersteunen niet met geld, want dat werkt niet altijd goed”, zegt Hans Mutter. “We zetten onze opbrengsten altijd om in voedsel, medicijnen of materialen waar behoefte aan is. En als het even kan, kopen we alles ter plekke, zodat we ook de lokale economie ondersteunen.” De vier bestuursleden – twee uit Dalfsen en twee uit Wierden – kennen elkaar via het Overijssels Byzantijns Mannenkoor, dat op zaterdag 9 december weer een benefietconcert geeft voor de Vrienden.
Het bejaardencentrum Misericordia in Bădeni werd in de voorbije jaren onder meer voorzien van een cv-ketel, in hoogte verstelbare ziekenhuisbedden en twee nieuwe wasmachines. Het huidige project, een grote verbouwing van de keuken, is nu bijna afgerond. Kleinlugtenbeld: “Het afgelopen jaar hebben we ook de douches aangepakt en gezorgd voor een betere waterafvoer. We gaan nu andere delen van het gebouw opknappen, zoals het verbreden van de deuropeningen. Dan kunnen bedlegerige mensen ook eens naar buiten gereden worden, om in de tuin van de zon te genieten“
Mutter vult aan: “We proberen alles naar westerse maatstaven te tillen, al kost dat af en toe wel wat overtuigingskracht. Zo droegen ze tot voor kort de maaltijden vanuit de keuken naar de eetzaal, die in een ander gebouw gevestigd is. Daar hebben we nu een scootmobiel voor gemaakt met een speciaal wagentje, waar ze in neergezet kunnen worden. Ook hebben we hen gestimuleerd om loze ruimtes, waar veelal onbruikbaar materiaal opgeslagen lag, voor nuttiger doeleinden te gebruiken.”

Oliebollenverkoop

Ze schatten dat hun stichting in totaal wel 30.000 tot 40.000 euro in het bejaardentehuis heeft geïnvesteerd. Dat geld hebben ze in de loop der jaren altijd zelf bijeengebracht, onder meer met benefietconcerten van koren, sponsoring van bedrijven en particulieren, collectes in kerken en de jaarlijkse oliebollenverkoop. Vooral met dat laatste heeft de Vriendengroep veel goodwill opgebouwd, en het leverde ook veel op. “Op het hoogtepunt produceerden we wel achtduizend oliebollen en vijfduizend appelflappen per jaarwisseling”, weet Kleinlugtenbeld, die hiervoor eigenhandig een speciale ‘oliebollenstraat’ had opgetuigd, waarmee snel grote hoeveelheden konden worden gebakken.
Dat deden ze zo’n dertig jaar, maar de machine is vorig jaar verkocht, waarmee de jaarlijkse verkoop ten einde is. Want de vriendengroep wil zijn activiteiten geleidelijk gaan afbouwen. “We raken allemaal op leeftijd”, zegt Mutter. Niet alleen de twee Dalfsenaren, maar ook de twee collega’s uit Wierden, die het bestuur completeren. “En helaas hebben we geen opvolgers gevonden. Jongere mensen willen zich niet voor jaren aan een project verbinden.”

Controleren

Nog elk jaar krijgt de organisatie pallets met tuinzaden, waarmee Roemenen zelf hun eigen voedsel kunnen kweken. “Die geven we nu aan andere stichtingen die vergelijkbaar werk doen”, aldus Mutter. Zoals ZGT Overzee in Enschede, waar we in het verleden veel van onze medische apparatuur betrokken. Zij werken ook veel in Afrika. Zo blijven we op kleinere schaal actief zolang we kunnen.”
Ze hopen in april weer met zijn vieren naar Bădeni af te reizen. De reis betalen ze zoals altijd uit eigen zak, maar waar voorheen veelal de (transport)auto werd gepakt, kiezen ze ditmaal voor het vliegtuig. Mutter: “Het is wel noodzakelijk om elk jaar even te gaan kijken. Voor de contacten, maar ook om te controleren of het werk goed is uitgevoerd en het geld goed besteed is. Daarnaast steken we ook zelf de handen uit de mouwen.”

Het benefietconcert van het Overijssels Byzantijns Mannenkoor vindt op zaterdag 9 december plaats in de Grote kerk aan het Kerkplein te Dalfsen, aanvang 20.00 uur. Kaarten à 12 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij De Overkant en bij Kleinlugtenbeld, aan de Singel 31 in Dalfsen. Op vertoon van de toegangskaart kan men in de pauze gratis koffie krijgen.

 

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.