Ommen maakt even pas op de plaats bij aanpak stuw Junne

0268801_Junne-stuw.jpg

JUNNE – De brug van de stuw bij Junne blijkt in een betere technische staat te verkeren dan verwacht. Een definitief rapport van het Waterschap Vechtstromen volgt nog, maar in afwachting daarvan maakt de gemeente Ommen even pas op de plaats met de voorgenomen herstelwerkzaamheden.

Burgemeester en wethouders informeerden afgelopen week de gemeenteraad per brief over deze onverwachte ontwikkeling. Op basis van eerdere rapporten besloot de gemeente in 2017 om geen zwaar (vracht)verkeer meer toe te staan en voorbereidingen te treffen voor de bouw van een nieuwe brug. Een recente onderwaterinspectie van het waterschap wijst echter uit dat de monumentale stuw in een aanzienlijk betere staat verkeert dan steeds is verondersteld. De gemeente overlegt nu met het waterschap, dat binnenkort met definitieve conclusies komt. “We willen vooral duiding hebben over wat dit betekent voor de belasting van de brug”, zegt wethouder Bart Jaspers Faijer. “De voorlopige conclusie is dat de stuw in de huidige staat nog zo’n 20 tot 25 jaar mee kan. Maar met name de aslast is cruciaal; de brug moet tenslotte vele tonnen kunnen dragen.”

Voors en tegens

In afwachting van verdere ontwikkelingen hebben B&W besloten om de opdracht tot de bouw van een nieuwe brug in 2024 nog niet te verstrekken. De benodigde procedures zijn al doorlopen, terwijl er ook al een voorlopige gunning is verleend, maar de formele opdracht is nog niet verstrekt. De gemeente heeft de aannemer benaderd om te kijken of uitstel mogelijk is. Weliswaar kan de gemeente zonder financiële juridische consequenties besluiten om de opdracht niet te verlenen, maar Ommen vindt het chiquer om eerst in overleg met de aannemer te bekijken of het project kan worden uitgesteld. “Een formele reactie hebben we nog niet binnen, maar de aannemer stelt zich begripvol op”, concludeert burgemeester Hans Vroomen.
“Mogelijk komt ons aanvankelijke besluit hierdoor in een ander daglicht te staan en moeten we ons herbezinnen”, aldus Jaspers Faijer. “Ook omdat de brug onderwerp is van een procedure bij de Raad van State, willen we alle voors en tegens goed afwegen. De gemeente verwacht in elk geval voor het einde van het jaar meer duidelijkheid te kunnen bieden aan alle betrokken partijen.
 

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.