‘Meer tijd en energie stoppen in ons Paasvuur’

0266893_T_GIET_VEDAN.jpg

Carnavalswagenbouwgroep ’t Giet Vedan uit Heino stopt er na jaren mee

HEINO – Een van de grote namen in de Sallandse carnavalswereld stopt ermee; de wagens en loopgroepen van ’t Giet Vedan in Heino zijn volgend jaar niet meer te zien tijdens de optochten in Heino, Raalte en Lemelerveld. Tijdgebrek is de belangrijkste reden, zo vertelt voorzitter Joost Hofhuis. Het goede nieuws voor Heino is dat het Paasvuur op 31 maart 2024, de andere grote activiteit van de rond 45 leden tellende vriendengroep, gewoon doorgaat. “We zijn al met de eerste gesprekken begonnen.”

‘Helaas zijn wij tot de conclusie gekomen dat het wagenbouwen niet meer bij iedereen van ons in het leven past’, zo stond het vorige week op de social media. Aangevuld met ‘Na vele jaren bloed, zweet en tranen, negen thema’s, achttien bakbeesten van carnavalswagens, vele prijzen en vooral jaren plezier met elkaar dooft het carnavalsvuur’. Dat leverde heel veel reacties op, want in de regionale carnavalswereld is de Heinose groep in de afgelopen (bijna) elf jaar een begrip geworden. Destijds was ’t Giet Vedan de opvolger van ’t Giet Los dat ermee stopte. “Die vriendengroep van ’t Giet Los was toen een paar jaar ouder dan wij. Wij waren toen jonger en wilden het graag overnemen. Bij ons zijn nu de meeste leden inmiddels ook rond de 30 jaar, schat ik. Dan krijg je dus relaties en komen er kinderen. Rond het komend carnaval bijvoorbeeld worden er al drie baby’s verwacht. Dan krijgt iedereen het dus drukker. Vorige week hebben we bij elkaar gezeten en bekeken of er nog voldoende bouwers waren voor het komende carnaval. De conclusie was dat die groep eigenlijk te klein is om wagens te bouwen op het hoge niveau dat van ’t Giet Vedan verwacht mag worden.”
Bovendien vergde de organisatie van het Paasvuur Heino steeds meer tijd en energie. “Dat wordt elk jaar groter en professioneler. Dan heb je daar steeds meer mensen en tijd voor nodig. Nu zijn we al met de eerste gesprekken voor het Paasvuur van volgend jaar begonnen.” Ook de coronaperiode toen carnavalsoptochten twee keer werden afgelast heeft het allemaal niet gemakkelijker gemaakt. “Daarna was het best moeilijk om iedereen weer gemotiveerd te krijgen. Plus dat sommigen hadden gekozen om hun vrije tijd wat anders te besteden.”

Eerste prijzen

Gedurende de afgelopen tien jaar was ’t Giet Vedan een gewaardeerde deelnemer aan de carnavalsoptochten in Heino, Raalte en Lemelerveld. En vaak ook heel succesvol, zo weet Hofhuis. “Echte hoogtepunten waren ’t Giet Vedan in concert in 2015 en het thema VOC in 2020. Toen pakten we overal de eerste prijzen.” Is daarbij de bouw van de wagen of toch het gekozen thema het belangrijkste? “Ik denk dat het vooral de combinatie is. Een goed idee verzinnen en daarna een goede uitwerking, ook al kost dat laatste altijd heel veel tijd, daar gaat het uiteindelijk om.”
De concurrerende wagenbouwers in onder meer Lemelerveld en Boskamp zullen nu dus wel blij zijn? “Nee hoor, integendeel. Vanuit Lemelerveld kregen we al de opmerking dat het erg jammer is dat we stoppen. Ze vonden het altijd mooi dat ze zo’n sterke concurrent hadden met ons.”

Beroep doen

Ook al stopt het wagenbouwen nu voor ’t Giet Vedan, Hofhuis hoopt dat er nieuwe, jonge vriendengroepen opstaan die in Heino het stokje gaan overnemen. “We willen ook heel graag onze kennis en ervaring doorgeven. Plus al die bouwmaterialen en het gereedschap dat we afgelopen tien jaar hier in de bouwhal op de boerderij hebben verzameld. Nieuwe, jonge wagenbouwgroepen willen soms zelf het wiel weer uitvinden, maar kunnen dus ook een beroep ons doen. Het besluit om nu te stoppen hebben we natuurlijk de afgelopen jaren een beetje zien aankomen. Afgelopen carnaval lukte het nog, maar dat was al wat met kunst- en vliegwerk. Door de organisatie van het Paasvuur daarna moesten we in de zomer de gebruikte carnavalswagen nog afbreken. Het is ons helaas nog niet gelukt om goede opvolgers te vinden.”

Bovendien, carnaval blijft zeker gevierd worden. Of zoals het op de eigen Facebookpagina staat; ‘Carnaval blijft altijd in ons hart! Maar waar deuren dicht gaan, gaan er ook nieuwe open! Zo kunnen we nog meer tijd en energie stoppen in ons paasvuur!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.