Doek valt voor Hervormd Centrum Ommen

0266808_Ommen.jpg
Een oude foto van het Hervormd Centrum (1980).

OMMEN – Het Hervormd Centrum in Ommen sluit eind dit jaar voorgoed de deuren. Daarmee komt een eind aan trouwpartijen, uitvaarten, vergaderingen, uitvoeringen, feesten, toneel, bingo, dansen en veel meer activiteiten en evenementen die in het gebouw werden gehouden.

De laatste jaren gingen de kosten van de exploitatie van het gebouw voor de baten uit. Daarom is door het kerkbestuur besloten met ingang van 22 december 2023 te stoppen. Het pand staat in de verkoop. Voor het houden van vergaderingen, maar ook kerkelijke aangelegenheden wijkt het bestuur van de hervormde kerk uit naar het enkele jaren geleden aangekochte pand aan de Brugstraat 25. In dit pand was ooit een Centra supermarkt gevestigd. Brugstraat 25 is geschikt gemaakt voor maximaal 45 personen. Ook het kerkelijk bureau zal naar dit pand verhuizen.

Het Hervormd Centrum werd op 2 mei 1959 geopend. Vanaf toen wist Ommen de grote zaal te vinden diverse activiteiten. Architect Meijerink uit Zwolle had een grote zaal ontworpen met vierhonderd zitplaatsen, inclusief een galerij en drie kleine zalen, waarvan één bestemd voor het kerkelijk bureau. Onder de grote zaal was bovendien een kelder voor soos-activiteiten; het domein van de jeugd. Het vroegere lokaaltje achter de kerk aan het Kerkplein was daar ook te klein voor. Eerder moest dan ook voor grotere activiteiten telkens uitgeweken worden naar de toneelzaal in het koetshuis van hotel De Zon.

Brand

De schrik was groot toen op 23 november 1986 het Hervormd Centrum in de fik stond. Voor de opgetrommelde brandweer was er weinig meer te redden. Het vuur zorgde er voor dat de grote zaal helemaal in de as werd gelegd. Het viel de politie op dat twee mannen wel heel snel bij de brand aanwezig waren. Ze werden ingerekend voor niet alleen brandstichting, maar ook voor inbraak juist voordat de brand was ontstaan. Kort na de verwoestende brand kwam de herbouw snel op gang en herrees het nieuwe Hervormd Centrum als een Phoenix uit de as. Het gebouw werd bouwkundig iets aangepast op het oorspronkelijk ontwerp: de hoge ramen verdwenen evenals de kelder en de trap voor de ingang. De bovengalerij werd ingewisseld voor een aparte bovenzaal.

 

Tekst: Harry Woertink.

Foto: OudOmmen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.