De Olde Vechte krijgt weer volledige aansluiting op de Vecht

0266462_OldeVechte.jpg

OMMEN – Waterschap Vechtstromen heeft plannen om de Olde Vechte, de oude Vechtarm langs de Zeesserweg, weer volledig aan te sluiten op de Vecht. Dan kunnen de plannen voor een boothuis voor de Ommer Vechtzomp in de oude Vechtarm ook gerealiseerd worden.

Het water van de oude Vechtarm is maar aan één kant aangesloten op de Vecht. Daardoor is er geen stroming en de waterkwaliteit slecht. Dit wordt versterkt door de extreme groei van het plantje eendenkroos, dat als een groene deken over het water ligt. Om dit op te lossen en de waterkwaliteit te verbeteren, gaat Waterschap Vechtstromen deze Vechtarm weer aansluiten op de Vecht. Hierdoor kan het water de Vechtarm weer in stromen.
Hebben we het over de ‘Olde Vechte’, dan gaat het eigenlijk om de oude Vechtarm en dus niet over het witte conferentiegebouw Olde Vechte of het openluchtzwembad erachter. De Olde Vechte is als water een overblijfsel uit het rechttrekken van de rivier de Vecht in 1901. Een gedeelte bleef na de kanalisatie intact, zodat de villa van baron Mulert op een eiland kwam te liggen. Vanaf toen kreeg het witte pand de naam Huize Olde Vechte en werd de oude Vechtarm in de volksmond eveneens ‘de Olde Vechte’ genoemd. Toen jonkheer Stoop eigenaar werd van het pand aan de Zeesseroever én de oude Vechtarm rondom zijn villa was sprake van de ‘Gracht van Stoop’. Vooral de wintertijden roepen goede herinneringen op bij Ommenaren: een prachtige ijsbaan dicht bij de kom van Ommen. Hengelsportvereniging De Rietvoorn heeft de gracht jarenlang als viswater in gebruik gehad.

Alle eendjes

Voor hilariteit zorgde in de vijftiger jaren het raadslid Ap Vos, die tegenover de oude Vechtarme woonde, door bij het gemeentebestuur te vragen om eenden in het water bij de Olde Vechte uit te zetten. Dit verzoek vond echter geen weerklank en werd afgewezen met de opmerking, dat deze dieren wegvliegen. Vos gaf zijn plan echter niet op en vond steun bij de beheerder van de Olde Vechte, de heer H. Visser, en bij de populaire Hein Sprik, ook bekend als Jan Snert. Gedrieën trokken ze er op uit om de eenden te kopen. De eenden gaven bijzonder cachet aan het prachtige stukje natuurschoon aldaar, zo was de mening. Echter, na een jaar werden de heren van het initiatief vriendelijk doch dringend door het bestuur van Hengelsportvereniging De Rietvoorn gevraagd om de eenden, ganzen en zwanen (vijftig stuks) uit het door hun gepacht viswater te verwijderen omdat deze dieren schade aan de visstand berokkenden.

Inloopbijeenkomst

Het waterschap Vechtstromen houdt op donderdag 9 november een inloopbijeenkomst over de werkzaamheden die gedaan moeten worden om de oude Vechtarm weer aan te sluiten op de Vecht. Tevens is Stichting Ommer Vechtzomp aanwezig om de plannen voor een boothuis in de Vechtarm toe te lichten. De bijeenkomst vindt plaats bij Paviljoen Ommen, Vechtkade 1 in Ommen. Tussen 19.30 en 21.00 uur kunt u binnenlopen, vooraf aanmelden is niet nodig.

De oude Vechtarm de Olde Vechte met op de achtergrond Huize Olde Vechte. Foto: OudOmmen.nl.
Tekst: Harry Woertink
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.