De midwinterhoorn bloasgroep Dals’n gaat weer helemaal los

0268478_Midwinterhoornbloasers.JPG

DALFSEN – Afgelopen weken is in een schuur op Huize Den Berg door de midwinterhoorn blaosers weer flink geoefend voor het komende bloasseizoen. De aftrap vindt plaats op zondag 3 december bij de Zwevende Kei in Dalfsen. Dit is de eerste zondag van Advent en traditiegetrouw komen de midwinterhoorns dan weer tevoorschijn.

Het bloazen op de midwinterhoorn dateert uit de tijd dat Oost-Nederland nog woest en ledig was. Nu wordt de kersttijd aangekondigd: de vierde zondag (Anbloazen) voor kerst. Het gaat door tot 6 januari (driekoningen) dan is het Afbloazen geblazen.

De midwinterhoorn groep in Dalfsen heeft 33 bloazers van jong tot oud en zowel mannen als vrouwen nemen deel. Sinds enkele jaren staat dit aspect van streekeigen volkscultuur weer volop in de belangstelling. Jaarlijks laten meer bloazers van zich horen. “Het langgerekte melancholieke oergeluid klinkt het mooist in de avondschemer, vanwege de mystiek”, zegt woordvoerder Rinus Reuvekamp. “Het geluid dat eeuwenlang verbonden is geweest met het oosten van het land, spreekt tegenwoordig mensen uit heel Nederland aan. Mensen uit andere delen van ons land,die aan het wandelen zijn in het Vechtdal en ineens het geluid van de midwinterhoorn horen, worden geraakt en de ervaring is dat ze naderhand vele vragen aan de bloazers stellen.”
Het totale programma van de Bloasgroep Dals’n voor de komende periode, de bloaslieste voor 2023/2024, is te vinden op

www.midwinterhoorndalfsen.nl

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.