Actueel Waterbeeld Waterschap Drents Overijsselse Delta

0268795_DSC5220.jpg

Nat, natter, natst: ‘januari komt nu al voorbij’

REGIO – Na een zeer natte maand oktober met bijna twee keer de normale neerslaghoeveelheid geldt dit ook voor november, waarbij de teller inmiddels op gemiddeld 140 mm staat. Over het algemeen kunnen we zeggen: de maand januari komt nu al voorbij.

Grondwater

Door de grote hoeveelheid neerslag in oktober en november zijn de grondwaterstanden erg hoog voor de tijd van het jaar. Zelfs voor de hoge gronden in ons gebied (Drenthe en Salland) zijn nu al grondwaterstanden te zien die gemiddeld pas in januari worden bereikt.

Waterbeheer

Het blijft nat, nat, nat in ons gebied. De situatie verandert niet echt. Afgelopen weekend zorgden de hogere waterstanden op het IJsselmeer voor extra alertheid. Door het hoge water op het IJsselmeer en de IJssel kan ons zogeheten ‘regionale watersysteem’ minder goed afvoeren. Het regionale watersysteem is het systeem aan sloten, kanalen en weteringen binnen ons werkgebied. De IJssel en het IJsselmeer liggen daar buiten, maar staan er wel mee in verbinding. Als de waterstand op het IJsselmeer en de IJssel hoger is dan die van het regionale systeem, is het lastig water afvoeren uit ons werkgebied. Dat is ook de reden dat gemaal Zedemuden in Zwartsluis aan ging. Momenteel schommelt de waterstand aan Zwarte waterzijde (IJsselmeerzijde) rond het punt dat het gemaal weer gaat pompen of juist uit kan blijven staan.
Door de af en toe droge dagen tussendoor is er genoeg buffer in de sloten, kanalen en weteringen gecreëerd om de neerslag op te vangen. De inzet blijft gericht op afvoer van het te veel aan water, met name blad dat zich voor duikers en krooshekken verzamelt, blijft een aandachtspunt. WDODelta wil geen verstopping of blokkades, zodat het water goed door kan stromen. De weersverwachtingen voorspellen de komende tijd iets drogere omstandigheden. Daardoor krijgen we ‘meer lucht’ in ons watersysteem en neemt de druk wat af.

Vecht

De afvoer van de Vecht bij Dalfsen bedraagt ruim 140 m3/s (140 kuub betekent 140.000 liter, per seconde dus). Deze afvoer zal nog iets stijgen door de neerslag van met name afgelopen maandag in het stroomgebied van de rivier, met zijn oorsprong in Duitsland. De Vecht zal niet veel stijgen, er komt een klein ‘afvoergolfje’ voorbij. Zoals dat ieder jaar wel een keer gebeurt. Wel houdt dit in dat vooral de lagere uiterwaarden onder water blijven staan. Dat is verder geen probleem: uiterwaarden zijn in het verleden hier juist voor aangelegd. Goed om te zien dat die oplossing nog steeds goed werkt. Het water krijgt extra ruimte.

Een exacte verwachting van hoeveel (of hoe weinig) de Vecht zal stijgen, is op dit moment lastig te maken, omdat dit sterk afhangt hoe de afvoerpiek van het water uit Duitsland samenvalt met de afvoerpieken van de Nederlandse stroomgebieden van de Vecht.

Waterveiligheid

De IJssel laat een dalende trend zien. We blijven de dijken langs de IJssel nog wel controleren op een aantal plekken, waarvan we weten dat die gevoelig zijn voor piping. Bij piping stroomt er water onder de dijk door en voert zand mee. Hierdoor ontstaan kleine holle ruimtes (pijpjes) onder de dijk. Verder geen bijzonderheden voor wat onze dijken betreft.

Afgelopen maand daalde de watertemperatuur steeds meer. Met een lager wordende (water)temperatuur gaat de aquatische biologie (de waternatuur) langzaam maar zeker in winterrust. Er zijn dan ook geen bijzonderheden te melden over de waterkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.