Aalt Westerman presenteert vijfde cd Herinneringen

0266931_AaltWesterman.JPG
Streektaalzanger Aalt Westerman, die al sinds zijn negende levensjaar ‘in de muziek zit’, presenteert komende zondagmiddag een nieuwe cd in zaal ’t Witte Peerd in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – 2023: een nieuw album van The Rolling Stones en een nieuwe single van The Beatles. En in Nieuwleusen sluit streektaalzanger Aalt Westerman zich aan bij de trend van nieuwe muziek van oudgedienden die al sinds de jaren zestig aan de weg timmeren. Niet dat de nu 77-jarige Nieuwleusenaar zich met genoemde wereldsterren zou willen vergelijken, al zingt hij er wel over op zijn nieuwste cd ‘Herinneringen’. In het lied ‘Die mooie jaren zestig’ refereert hij ook aan beide legendarische popgroepen, zonder te kunnen voorzien dat beide bands – voor zover nog intact – in dezelfde maand nieuwe muziek zouden uitbrengen.

Dat dat zo samenvalt, is toeval, want Aalts nieuwste cd – de vijfde in zijn muzikale loopbaan, naast een tweetal DVD’s en vier singles met zijn vroegere band Yellow Stars – is jarenlang ‘in the making’ geweest. “De oudste liedjes dateren al van een jaar of acht terug”, zegt hij. “Maar pas de laatste twee jaar kreeg het idee voor een nieuwe cd langzamerhand gestalte. Waarom op cd? Ik merk tijdens optredens dat mensen toch graag iets fysieks in handen willen hebben. Voor hun gevoel hebben ze de muziek dan echt altijd bij de hand.”

Het zilveren schijfje – eerste oplage: tweehonderd stuks – wordt op zondag 12 november gelanceerd in ’t Witte Peerd in Nieuwleusen. De presentatie duurt van 14.30 tot 18.00 uur en is gratis toegankelijk. Westerman zingt zelf een aantal nummers en ook is er een optreden van het regionale Koor Zonder Naam, dat hij al enkele jaren muzikaal begeleidt.
Het leeuwendeel van de achttien nummers tellende cd schreef Aalt zelf, al zitten er twee covers bij van Engelstalige nummers, die hij zelf van een Nederlandse tekst voorzag. Een aantal zelfgeschreven liedjes is geïnspireerd op gedichten. “Soms geven maar een paar regels mij inspiratie voor een heel nummer”, zegt hij daarover. Het schijfje telt vijf bonustracks; nummers die Aalt eerder opnam, maar die niet meer verkrijgbaar zijn en voor deze gelegenheid opnieuw zijn opgenomen. Naast enkele streektaalliedjes bevat de nieuwe uitgave enkele melancholieke nummers en enkele uptempo meezingers.

Mijlpaal

Aalt Westerman zit al een leven lang in de muziek. Als 9-jarige werd hij lid van de Broederband, een van de toenmalige muziekverenigingen in Nieuwleusen. Hij speelt keyboard en trompet, en heeft de meest muziek op de nieuwe geluidsdrager ook zelf ingespeeld. Naast aanvullende gitaarpartijen van Wilco Fokkert, in wiens studio in Mariënberg de nummers opgenomen zijn. Aalt treedt wat minder op dan voorheen, al wordt hij nog regelmatig gevraagd voor optredens in o.a. verzorgingshuizen en bij ouderenbonden. Hij hoopt nog even voort te kunnen. “Als ik gezond mag blijven, hoop ik dat ik de mijlpaal van zeventig jaar muzikant mag bereiken”, zegt hij enigszins terughoudend. “Dat zou dan over twee jaar zijn. Het zou mooi zijn, maar ik weet hoe betrekkelijk alles is.”

Eerbetoon

Met de laatste opmerking doelt hij op zijn jongste dochter Anja, die in oktober 2022 overleed. Zij is op drie nummers te horen. “We hebben die liedjes opgenomen in februari 2022, toen ze al ziek was. Ik heb het er met haar over gehad en zij vond het mooi dat deze liedjes nog uitgebracht konden worden. Ik zie het als een mooi eerbetoon, een dierbare herinnering aan haar.”
De cd is behalve tijdens optredens van Aalt ook te koop bij The Read Shop in Nieuwleusen en bij de CD Hal in Ruinen.

1 REACTIE

  1. Fantastisch dat je na zoveel tegenslagen (Verdriet) de kracht hebt om door te gaan met zijn muziek en de herinneringen aan zijn geliefden door te geven aan de luisteraars van zijn mooie nummers. Mijn oprechte bewondering. Joop Derksen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.