Zwaluwen uit Wierden overvleugelen FC Ommen na de thee

0265775_FC_Ommen_-_SVZW_-_1.jpg
FC Ommen wist het tegen het twee niveaus hoger acterende SVZW tot tien minuten na de thee droog te houden daarna liep de thuisploeg uit naar 3-0.

WIERDEN – Als sterke overlever van de eerste ronde van de strijd om de districtsbeker afdeling Oost, in een poule met Bergentheim (1-0) en ASV ’57 (6-0), was het plotsklaps schrikken voor FC Ommen. De almachtige KNVB koppelde de ploeg uit de Parel van het Vechtdal voor de knock-outfase aan het Wierdense SVZW. Oeps, slokje water, even bijkomen en drie keer slikken…, dat is…, dat is kil geredeneerd een derdeklasser tegen een eersteklasser, waarbij de eersteklasser ook nog es thuisvoordeel krijgt. Pff, lekker dan. De eerste gedachte is fatalistisch. Kansloze missie. Dat wordt een slachtpartij. Kat en muis, wolf en schaap of David tegen Goliath. Prijsschieten voor de ambitieuze grootmacht uit Wierden, die de opponent niet zal zien als parel uit het Vechtdal, maar als smakelijke snack uit het Vechtdal.

Dan, nadat het bericht is ingedaald, het besef en de hoop die stiekempjes terugkeert. Niet bij voorbaat het hoofd in de schootleggen! Uiteindelijk is voetbal niks meer dan elf tegen elf. We beginnen met 0-0 en hebben een strijdplan. Niets te verliezen, dat ligt in de lijn van eenieders verwachting, maar alles te winnen. Borst vooruit, mouwen omhoog, elkaar niet half, maar voor de volle honderd procent terzijde staan. Laat maar zien dat je niet van plan bent om je als een mak schaap naar de slachtbank te laten leiden. De Zwaluwen het thuisvoordeel, gewend aan een hoog niveau, beter bewapend; allemaal hartstikke waar, maar dan maar een guerrilla! Voortijdig de vlag strijken is geen optie. Even terug naar David en Goliath. Het kan dus wel! De kleine David versloeg de kolos Goliath, goed, het was zo uniek dat het een passage in het Boek der Boeken opleverde, maar toch? In de liefde en het voetbal is veel mogelijk. Zat er een verassing in op ’t Lage Veld in het Wierdense buitengebied, of liep het geheel naar calculatie uit op een nederlaag voor de discipelen van Mike Kelly.

De oefenmeester van FC Ommen koos voor: Stefan Kortman (61. Björn Meijer), Rens van de Wolfshaar, Frank Merjenburgh (46. Noah van Dorsten), Robin Meijerink, Nick Runhart, Tim Ribberink, Maarten Bel (61. Wesley Mulder), Jorn Hekman (61. Floris Mensinga), Milan Pierik (Sydney Flim), Cas van Marum en Jesse de Lange.

Na afloop spatte een 3-0 van het elektronische scorebord. Oké, een nederlaag, maar lesje nederigheid bleef uit. Het was geen prijsschieten voor de thuisclub, de FC uit Ommen deed het naar behoren. Niets om je voor te schamen. Een kansloze drijfjacht? Geenszins! Gewapend tegen de herfstkilte, met de kop in de kraag, sjaal om de nek en muts op de kop zagen veel supporters uit de Vechtstad dat de Zwaluwen van meet af aan doorschakelden naar de hoogste versnelling op de egale, snelle kunstmat van ’t Lage Veld. Veel gespin, weinig wol, in voetbaltermen: weinig gevaar voor de kooi van Stefan Kortman. De bezoekers staken er vanuit de verdrukking regelmatig gevaarlijk uit. Maarten Bel prikte vanuit de omschakeling de Derbystar tegen de paal. Even later kwam Kortman met de schrik vrij en kreeg hulp van de deklat nadat Stefan Maat namens de Zwaluwen besloot het er maar es op te wagen. Dat was over en weer zwijnen, maar verder was dat het wel zo’n beetje tot aan de thee. FC Ommen stond goed en gaf weinig tot niets weg.
De 1-0 na rust was voor menigeen discutabel. ‘Grenswaker’ André van Drogen gooide de vlag omhoog, maar de arbiter wuifde het signaal weg. Jasper Groothuis had daardoor vrije doorgang en liet Kortman in de een-op-een kansloos. Als even later Frank Smit in minuut 59 raak knikt flitst de 2-0 van het bord en is de wedstrijd gespeeld. SVZW gaat voor een hogere score en de bezoekers uit het Vechtdal zijn even van de leg. Een snelle opvoering van de productie dreigt, maar de ploeg van Kelly herpakt zich. Jesse de Lange laat zich plots zien, maar zijn voorbereidend werk leidt niet tot klinkende munt. Als Robin de Jong vanuit een vrije trap zijn blonde kuif succesvol tegen het leer plaats, is de pot gespeeld en is het blauwbekken en uitzitten voor het legioen uit Ommen. De resterende 23 minuten leiden niet tot verdere schade, noch tot schrale troost in de vorm van een doelpuntje voor. En toch: nuttige pot voor Kelly. Wie houdt zich staande, wie kan mee in een hoger tempo, allemaal leermomentjes en och, die drie tegentreffers nemen we voor kennisgeving aan. Het bekeravontuur van FC Ommen sneuvelde in Wierden. Niets meer aan te doen. Snel vergeten, of, vrij naar Mark Rutte, ‘daar hebben wij geen actieve herinnering meer aan.’

Verslag: Willem Lampe

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.