Werkcafé Dalfsen: laagdrempelig in gesprek over zoektocht naar werk

0265632_Werkcafe.JPG
Enkele betrokkenen onder wie de drie loopbaanbegeleiders gistermorgen bij de start van het Werkcafé van de gemeente Dalfsen.

DALFSEN – Het functioneert al sinds eind van de zomer, maar sinds gisteren (maandagmorgen) is het Werkcafé van de gemeente Dalfsen officieel in bedrijf. De formele start werd gevierd met bloemen, koffie met gebak en gesprekjes met enkele inwoners die er reeds gebruik van maken.

Met het werkcafé wil de gemeente Dalfsen mensen op weg helpen die op zoek zijn naar (ander) werk of (om)geschoold willen worden en die niet goed weten waar ze moeten beginnen. “Het werkcafé is vooral laagdrempelig”, weet wethouder Betsy Ramerman. “De meeste mensen stappen gemakkelijker hier binnen dan in een gemeentehuis.”

Zonder verplichtingen

Mensen kunnen zonder verplichtingen bij een bakje koffie het gesprek aangaan met een van de drie loopbaanbegeleiders. Ze kunnen er vrijblijvend allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over hoe je een sollicitatiebrief schrijft, een cv opstelt en waar je geschikte vacatures kunt vinden. Verder zijn er mogelijkheden voor workshops en trainingen over zaken als het voeren van een sollicitatiegesprek of een loopbaantraining. Ook wil het Werkcafé op termijn werkgevers uitnodigen om deze gericht te ‘koppelen’ aan werkzoekenden die voor een bedrijf interessant kunnen zijn. Dalfsen loopt redelijk voorop met dit nieuwe fenomeen. “In Kampen hebben ze er al wat langer ervaring mee”, zegt Barbara Lammertink, een van de drie loopbaanbegeleiders die mensen op weg helpt. Samen met haar collega’s Annemieke en Joanne helpt ze mensen op weg naar (ander) werk. “Dat is het belangrijkste uitgangspunt”, zegt laatstgenoemde. “We organiseren geen trajecten van een half jaar ofzo, daar zijn andere organisaties voor. Maar we willen meedenken en je op gang helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken over welke richting je uit wilt, of hoe je je beter kunt presenteren als je werk zoekt.” Maar de loopbaanbegeleiders kunnen ook verwijzen naar organisaties die je verder kunnen helpen, zoals Saam Welzijn, de Formulierenbrigade of Groei Vooruit, een regionaal samenwerkingsverband van 21 gemeenten, 4 provincies en de Rijksoverheid. Daarnaast kan een eerste gesprek leiden tot vervolggesprekken in een andere setting.

Positief

De eerste indrukken zijn positief. Eén persoon is via het Werkcafé al aan een baan geholpen. Het Werkcafé Dalfsen is te vinden in de kernen van Dalfsen (elke dinsdag in de oneven weken van 9.30 tot 12.00 uur in de Trefkoele), Nieuwleusen (elke dinsdag in de even weken van 9.30 tot 12.00 uur in kulturhus De Spil) en Lemelerveld (elke laatste dinsdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur in kulturhus De Mozaïek). Meer informatie staat op op

www.dalfsen.nl/werkcafe

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Johan Bokma Fotografie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.