St. Cyriacusschool Hoonhorst viert het eeuwfeest uitgebreid

0264750_Hoonhorst.JPG
Leerlingen van de jubilerende St. Cyriacusschool in Hoonhorst vierden afgelopen week het eeuwfeest. Donderdag gebeurde dat met oud-Hollandse spelen op het vergroende schoolplein.

HOONHORST – Eigenlijk is het het hele jaar een beetje feest op de St. Cyriacusschool in Hoonhorst, die dit jaar het honderdjarig bestaan viert. Maar het hoogtepunt van dat eeuwfeest kreeg afgelopen week gestalte met een feestweek die tal van activiteiten omvatte.

Vorige week maandagmorgen ging de feestweek van start met een vrolijke ochtend, waarbij elke groep een dansworkshop kreeg. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer wethouder Betsy Ramerman. Maarten Bauer, vertegenwoordiger van Mijnplein, een onderwijsorganisatie van achttien Sallandse scholen voor algemeen bijzonder onderwijs, schonk de school een aantal nieuwe boeken voor de schoolbibliotheek, die door Finn, de eigen goochelaar van de school, tevoorschijn werden getoverd.
Dinsdag kreeg het jubileumfeest van de RK-school een vervolg met een viering in de kerk van Hoonhorst rond het thema ‘100 jaar talent’. Alle groepen van de school brachten hun talent voor het voetlicht in uiteenlopende vormen, zoals een versje, een rap of confetti-stippen. Pastor Marga klein Overmeen van de Emmanuelparochie legde de link tussen de talenten zoals die in de Bijbel genoemd worden en de huidige talenten. Ook werden de groepskaarsen aangestoken, die in de klas branden bij heugelijke en verdrietige momenten.

Kinderspelen

Afgelopen vrijdag stond in het teken van een Oud-Hollandse dag, met leuke kinderspelen van vroeger op het vergroende schoolplein, dat de Cyriacus vorig jaar in gebruik nam. Daarbij gingen veel kinderen gekleed in outfits die vroeger heel gewoon waren. Vrijdagavond was er een schoolfeest voor de kinderen, de ouders en het onderwijsteam. De leerlingen van elke groep mochten de dans die ze maandag hadden ingestudeerd, uitvoeren tijdens het schoolfeest. De zaterdag stond in het teken van een inloop waarbij ouders en andere belangstellenden een kijkje konden nemen in het schoolgebouw. Er waren onderwijsgerelateerde spullen van vroeger te zien, maar ook werk van de huidige leerlingen.
In januari opende de school het jubileumjaar al met een officiële aftrap, waarbij de kinderen op het versierde leerplein werden verrast met gebakjes, die samen met cijfer 100 vormden. Vóór de zomervakantie schreef het onderwijsteam samen met de kinderen een nieuw schoollied en ook werden er verhalen en interviews gemaakt over de wijze waarop het onderwijs in vroeger tijd gestalte kreeg.

Thematisch onderwijs

De Cyriacusschool staat er goed voor, zegt directeur Eric Arends. “Met momenteel 107 leerlingen zitten we gelukkig ruim boven de opheffingsnorm, zodat we ons daarover geen zorgen hoeven te maken.” De rooms-katholieke basisschool heeft leerlingen uit het dorp, maar ook uit de omgeving ten zuiden van de Vecht, bijvoorbeeld ook uit Heino en omgeving.

De Cyriacus is een VierKeerWijzer-school, een landelijk concept dat is gebaseerd op thematisch onderwijs waarin de verschillende talenten van de leerlingen aan bod komen. “Aan de hand van een thema komen dan verschillende aspecten langs, zoals geschiedenis, muziek, aardrijkskunde en taal”, legt Arends uit. “Zo kunnen de verschillende talenten van de kinderen optimaal uit de verf komen. En binnen zo’n thema kunnen ook vragen die leerlingen zelf stellen aan de orde komen. De komende jaren willen we deze aanpak verder uitbouwen.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.