Rick Brink presenteert het Vechtdal als het ‘grootste toegankelijke vakantiepark van Europa’

0264777_Rick_Brink.JPG
Rick Brink (links) presenteerde zaterdagmorgen in Hotel De Zon in Ommen de plattegrond in XXL-formaat van het Vakantiepark Vechtdal. Met dit overzicht van faciliteiten voorzieningen en uitjes voor mensen met een beperking is het Vechtdal officieus uitgeroepen tot ‘grootste toegankelijke vakantiepark van Europa’.

REGIO – Met 665 vierkante kilometer, ruim 3500 medewerkers en in het afgelopen jaar ruim 2,8 miljoen overnachtingen mag het Vechtdal een toeristisch-recreatieve trekpleister van formaat genoemd worden. In aanmerking genomen dat veel ondernemers in deze sector de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in de toegankelijkheid voor mensen met een handicap, is er reden te over om het ‘Vechtdal Vakantiepark’ te presenteren als het grootste toegankelijke vakantiepark van Europa.

Dat is in elk geval de overtuiging die zaterdagmorgen door een groot aantal betrokkenen werd uitgedragen tijdens een bijeenkomst in Hotel De Zon in Ommen, waar deze – overigens fictieve – eretitel werd toegekend. Rick Brink, toegankelijkheidsambassadeur van het Vechtdal en inmiddels landelijk bekend als voormalig officieus minister van Gehandicaptenzaken, overhandigde aan provinciaal gedeputeerde Erwin Hoogland een zogeheten ‘plattegrond in XXL-formaat’, daarmee tevens het startsein gevend voor de landelijke Week van de Toegankelijkheid, van 2 tot en met 7 oktober.
Bijna tachtig verblijfsaccommodaties, voorzieningen voor dagrecreatie en horecagelegenheid in Dalfsen, Ommen en Hardenberg worden hiermee letterlijk op de kaart gezet. Volgens Rolf Halverhout en Anieke van Wijnen, beide van Marketing Oost, hebben deze ondernemers de laatste jaren flink wat initiatieven genomen om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. Enkelen van hen waren aanwezig om dit te illustreren. Zo kunnen nierpatiënten op camping De Boergondiër terecht voor vakantiedialyse en beschikt camperplaats Vechtdal in Nieuwleusen over toegankelijk sanitair en een tillift voor de hottub. Gezina de Lange-Nabers, gastvrouw van boerderijcamping Het Varsenerveld, biedt mensen met een beperking gelegenheid om mee te helpen met bijvoorbeeld het voederen van de dieren op de camping. Verder varieert het aanbod van een toegankelijke River Lodge en safaritenten tot zorgchalets en de 66 kilometer lange Anjerfietsroute, die is samengesteld in overleg met de lokale inclusiegroepen.

Zorg op locatie

Meer in het algemeen beschikt het Vechtdal over speciale voorzieningen voor deze doelgroep, zoals toegankelijke routes, speciale picknicktafels en faciliteiten als rolstoeltoegankelijk varen en zorg op locatie bij accommodaties. Hier is de afgelopen jaren hard aan gewerkt door ondernemers, Vechtdal Marketing, ervaringsdeskundigen en de Vechtdalgemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg.
Naast het reguliere aanbod heeft Vechtdal Marketing op vechtdalvakantiepark.nl nu ook het toegankelijke vrijetijdsaanbod in kaart gebracht. Want de doelgroep hiervoor is best groot, betoogde Wouter Bolier, projectleider Ieder(in) bij de landelijke Week van de Toegankelijkheid. “Eén op de vijf Nederlanders heeft een beperking. Maar met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid maak je niet alleen hen, maar ook hun gezins- en familieleden blij.” Rolf Halverhout van Vechtdal Marketing vult aan: “Meedoen aan de samenleving houdt ook in dat je samen met familie, vrienden of je partner op vakantie kunt. Vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met een beperking. Daarom heeft ook iedereen profijt bij een groot en divers toegankelijk vrijetijdsaanbod.”

Toegankelijkheidsplan

Halverhout, gebiedsmanager van Vechtdal Marketing, en Anieke van Wijnen, projectleider van Zorgeloos Vechtdal (eveneens een initiatief van Marketing Oost) bedachten samen ‘Mijn Toegankelijkheidsplan’. Hiermee kunnen ondernemers zelf de mate van toegankelijkheid van hun bedrijf tegen het licht houden en waar nodig verdere verbeteringen aanbrengen. “Ondernemers kunnen met deskundige begeleiding aan de slag met de eigen toegankelijkheid”, aldus Van Wijnen.
Volgens Rick Brink is ‘een beperking’ veel meer dan het standaardbeeld van iemand in een rolstoel. “Denk aan mensen die minder goed kunnen zien of horen, die overgevoelig zijn voor prikkels. Je kunt allerlei oplossingen bedenken om deze groepen onbeperkt te laten meedoen aan de samenleving. Maar het is wel belangrijk dat het in overleg met diezelfde doelgroep gebeurt. Dat is hier het geval. Daarmee is deze regio een voorbeeld voor de rest van Nederland.” Ook gedeputeerde Hoogland kijkt er zo tegenaan: “Vechtdal Vakantiepark is het resultaat van samenwerking tussen ondernemers, organisaties en ervaringsdeskundigen. Alleen als partijen hun krachten bundelen, kun je samen iets moois bereiken.”

Aan het initiatief is een winactie gekoppeld, waarmee deelnemers kans maken op een toegankelijke overnachting of een leuke toegankelijke activiteit op ‘Vechtdal Vakantiepark’ voor twee personen in het voorjaar van 2024.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.