Popkoor Vocalicious oefent voor de viering van 10-jarig bestaan

0265010_Popkoor_Vocalicious.jpg
.

“Heartbeat moet spetteren!”

OMMEN – Popkoor Vocalicious deed in oktober 2013 een oproep in de media. Met succes, want er verschijnen maar liefst zo’n zestig personen op de eerste repetitie in het bovenzaaltje van café-restaurant Flater. Die blijven ook bijna allemaal als koorlid en daarom volgt de officiële statutaire oprichting begin 2014. “We bestaan in 2024 dus tien jaar en hebben op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart 2024 daarom iets bijzonders gepland in de Carrousel, de Heartbeat-concerten,” zegt Tiny Hoving, voorzitter van de concertcommissie.

Het ging van meet af aan best lekker met het popkoor. Ach, er viel er wel es eentje weg, maar dan kwam er ook weer eentje bij. Het zingende ledenaantal schommelde altijd rond de zestig leden, voornamelijk vrouwen. “Wat mannen betreft en de leeftijdscategorie van laten we zeggen 20 tot en met 40, zit wel een dalletje,“ licht Anya Auer toe. “Dus popliefhebbers uit die groepen dagen we graag extra uit eens met ons mee te zingen. Je hoeft geen noot te kunnen lezen.”
Roel Timmerman is een van de zingende leden die er door zijn vrouw werd bijgesleept en het enorm naar de zin heeft. “Het is ontspanning voor mij. Waarschijnlijk was ik er uit mezelf nooit aan begonnen, maar als je eenmaal die drempel over bent, is het hartstikke leuk. Ik ben al jaren van de partij.”

Coronadip

Net als veel andere clubs kreeg ook Vocalicious te maken met de coronadip. “Er kon niet meer geoefend worden en dat kostte leden”, herinnert voorzitter Marion Willems zich. “Op het moment dat we weer aan de slag konden, kregen we te maken met wisselende dirigenten. Die spannende tijd is nu achter de rug. We hebben sinds begin dit jaar in Bertus van ’t Foort, een bevlogen en kundig dirigent. Hij is bereid elke week voor de repetitie over te komen vanuit Enschede, dat zegt wel iets over zijn betrokkenheid en inzet.”
De repetities moeten een climax krijgen eind maart volgend jaar in de theaterzaal van de Carrousel. “We hebben niet opgetreden tijdens Ommen 775 jaar en dit jaar ook niet in Bostheater Ommen”, vertelt Tiny Hoving. “We steken alle tijd en energie in het opbouwen van een compleet nieuw repertoire en samen met het toffe Vocalicious-combo zitten we stevig op de goede weg. We genieten echt van de even swingende als nauwgezette repetities. Er komen immers optredens aan en het koor en onze muziek moeten staan als een huis! Zo zingen we komende kerstdagen in de gereformeerde kerk. Daarnaast lopen er contacten voor andere optredens, maar ons grote doel is natuurlijk het bruisende Heartbeat-concert in de Carrousel.”

‘Heartbeat’ typeert Vocalicious

De songlist voor dit voorjaarsconcert in het kader van ’10 jaar Vocalicious’, is samengesteld door de leden zelf. “Met Heartbeat, de titel zegt het al, laten we zien wat ons als koor typeert. Dat zijn geweldige popsongs uit verschillende decennia, ditmaal uit de jaren zeventig, tachtig en heden, maar ook nummers die ons raken vanwege de boodschap. Anya Auer: ‘Soldier On’ van Direct bijvoorbeeld troostte mensen tijdens de coronaperiode maar is ook verbonden met de actualiteit. Denk aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. We vertolken als het ware de tijdgeest. ‘Something Inside So Strong’ van Labi Siffre, is bijvoorbeeld een fantastische protestsong, een hartekreet tegen apartheid.” Andere favoriete nummers waarbij dat goed uit de verf komt zijn ‘God Only Knows’ van The Beach Boys en ‘Avond’ van troubadour Boudewijn de Groot.

Unieke arrangementen

“Waar we zuinig op zijn bij Vocalicious is ons eigen geluid. Niet alleen weet dirigent Bertus de klankkleur te verbeteren maar we zingen bovendien alleen arrangementen die speciaal voor ons geschreven zijn. De Zwolse zangeres en getalenteerde componist Karlijn Kunnen doet dat voor ons. Dat betekent dat we aan bekende nummers een heel eigen draai kunnen geven, en altijd vier-, maar soms ook vijf- of zes stemmig zingen. Dat is zó gaaf en een grote luxe voor een koor!”
“Het instuderen van de songs kost tijd maar geeft ook veel energie”, besluit Marion Willems. “We werken met het Vocalicious-combo toe naar daverende Heartbeat-concerten en krijgen hulp van goede gastmuzikanten als trompetspelers Rob Schuil en Chris Harmsen. Om dat en andere dingen mogelijk te maken, hebben we de komende tijd leuke acties, zoals de verkoop van overheerlijke speculaastaartjes. Dus hoe meer mensen daarvan smullen, hoe beter!”

www.popkoorvocalicious.nl

 

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.