Nieuwleusens familiekoor viert 30-jarig bestaan met hulp van eigen ‘kinderkoor’

0266084_Kouwenkoor.JPG
Ook de jonge garde van de familie Kouwen liet zondagmiddag van zich horen tijdens het jubileumconcert van het dertig jaar bestaande Kouwenkoor in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – Dertig jaar geleden zongen ze voor het eerst samen, als leden van één familie. En dat bijzondere jubileum vierde het Kouwenkoor uit Nieuwleusen vamniddag met een gratis toegankelijke voorstelling in zaal ’t Witte Peerd. Hoewel het aantal zanglustigen ouder en kleiner wordt, zijn de koorleden hoopvol gestemd over de toekomst.

Destijds begon het familiekoor met 38 leden, en momenteel zijn dat er nog 17. Toch was het een drukte van belang in ’t Witte Peerd. Niet alleen de zaal was vol, maar ook op het podium werd het druk. Dat kwam doordat het huidige Kouwenkoor – allemaal neven en nichten van elkaar – ook alle ruimte gaf aan wat werd aangekondigd als het ‘kinderkoor’: een groep al dan niet aangetrouwde nazaten van de huidige leden. Zodat er bij de gezamenlijke finale per saldo toch weer zo’n veertig zangers en zangeressen op het podium stonden.

Trots

Hoewel die nazaten ook al eens meezongen tijdens het 25-jarig jubileum, wil dat niet zeggen dat daarmee de opvolging verzekerd is. “De huidige groep wordt ouder, maar er is maar weinig nieuwe aanwas”, zegt Henk Hof van het Kouwenkoor. “Dat komt vooral omdat de jongeren vaak nog werken, en soms ook van verder weg komen. Daardoor kunnen ze vaak niet bij onze repetities zijn op maandagmiddag.” Het repertoire ondergaat regelmatig vernieuwing, daar ligt het niet aan. “We zingen ook recentere liedjes, bijvoorbeeld van Dana Winner. Maar we houden het vooral bij dialect en Nederlandstalig”, legt Hof uit. “De jongere garde zingt vaker in het Engels.”
Het koor kreeg gestalte op een bruiloft. “Van oom Evert en tante Klaasje”, verklaart koorlid Henk Hof de oorsprong van het familiekoor. “Oom Evert zong altijd op een bruiloft met zijn broer Klaas, dus ook een oom, en op zijn huwelijksfeest werd spontaan besloten om het bruidspaar toe te zingen door een koor van neven en nichten.” Sindsdien zingt het koor al jaren met veel plezier bij allerlei gelegenheden. Vooral in verzorgingshuizen, zoals komende donderdag in de Hulstkampen in Nieuwleusen, maar binnenkort ook tijdens een eigen concert in de Trefkoele in Dalfsen. “Zolang we er zelf plezier in hebben en er vraag naar is, blijven we optreden”, zegt Henk Hof. “We zijn als familie toch ook wel een beetje trots dat we het zo lang volhouden.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.