Leerlingen van Vechtdal College wonen voorstelling ‘Klappen voor Bart’ bij

0264951_Bart_Melief_-_schoolvoorstelling_1.JPG
.

OMMEN – Vorige week werden de eerstejaars leerlingen van het Vechtdal College getrakteerd op de theatervoorstelling ‘Klappen voor Bart’ in de Carrousel. Deze voorstelling draaide om het verhaal van Bart, een voormalig slachtoffer van pesten, die in een persoonlijke cabaretvoorstelling de impact van pesten deelde met als doel de leerlingen bewust te maken van de ernstige gevolgen van pestgedrag en het belang van ingrijpen.

In de zaal werd het al snel muisstil. Bart deelde zijn ervaringen als iemand die jarenlang ernstig werd gepest vanwege zijn hazenlip. Hij deed dit met humor en zelfspot, waardoor de leerlingen niet alleen werden geraakt maar ook werden aangespoord om na te denken over hun eigen rol binnen hun sociale groep. Maryamo en Bobbi, twee van de aanwezige leerlingen, waren enthousiast over de voorstelling. Maryamo merkte op: “Ik had verwacht dat het een beetje saai zou zijn, maar dat was het niet. Dankzij de humor werd het luchtig, al werd het steeds serieuzer.” Bobbi voegde toe: “Hij beeldde het uit en hij was grappig. Ik had gedacht dat het heel serieus zou zijn, maar dat was niet het geval. Als ik nu iemand gepest zie worden, zou ik eerder ingrijpen.”

Plagen en pesten

’s Ochtends hadden de docenten de voorstelling voorbereid met hun klassen aan de hand van passend lesmateriaal. De leerlingen leerden over de diverse rollen binnen pestgedrag en gingen hierover in gesprek. Ook werd het onderscheid tussen plagen en pesten besproken en werden filmpjes getoond, waaronder een video waarin een slachtoffer zijn pesters jaren later confronteerde. Er werden discussies gevoerd en belangrijke onderwerpen werden in de klas besproken, met als doel de leerlingen bewust te maken van hun mogelijkheden om in te grijpen en de ernstige gevolgen van pesten.

Burgemeester Vroomen van de gemeente Ommen bracht ook een bezoek aan de voorstelling op uitnodiging van de school. Hij benadrukte dat pesten een alledaags probleem is dat zowel jongeren als volwassenen treft en prees het Vechtdal College voor hun inzet om hier aandacht aan te besteden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.