‘Het is de beleving op een historisch schip’

0265589_Zomp_1.jpg
Vertrek van de Ommer Vechtzomp vanaf het Anjerplein.

Met de zomp op de VechtOMMEN – Als afsluiting van het (vaar)seizoen organiseerde de stichting Ommer Vechtzomp een gratis tripje op de ‘Hanzestad Ommen’, zoals de Vechtzomp genoemd is.

In vier verschillende afvaarten konden liefhebbers vrijdagmiddag gratis mee in de boot. Nou ja gratis, het was niet helemaal voor niks: een appel en een ei was slechts de tegenprestatie. Vele belangstellenden maakten gebruik van het aanbod om mee te varen. De ingeleverde appels en eieren worden later aangeboden aan de voedselbank Hardenberg-Ommen. De weersomstandigheden waren prima. Gerrit Veerman, die nauw betrokken was bij de bouw van de zomp vertelde onderweg breeduit over hoe de bouw tot stand is gekomen. Verschillende technieken van vroeger kwamen om de hoek kijken, zo bleek uit zijn verhaal.

Succesvol vaarseizoen

De ‘Hanzestad Ommen’ ging op Koningsdag 2023 voor het eerst in de vaart. Er kan inmiddels worden teruggekeken op een succesvol vaarseizoen. De afgelopen maanden vonden er maar liefst 235 afvaarten plaats, goed voor een paar duizend betalende gasten. Elke boottocht wordt er gevaren met een gids aan boord die veel informatie kan geven over de zomp zelf maar ook over de natuur en de historie van het Vechtdal en natuurlijk de rivier de Vecht.
Varen op de Vecht is een stukje beleving op een historisch schip, zo viel op te merken bij de passagiers. Eerder waren er al replica’s van de Vechtzomp te water gelaten in Laar (D), Gramsbergen en in Dalfsen, eveneens bedoeld voor recreatieve vaartochtjes over de Vecht. Voor alle Vechtzompen is het historisch besef de basis van de populariteit, immers de platbodem heeft al een verleden sinds 1700.

Stamboek

‘Hanzestad Ommen’ is een replica van een originele Vechtzomp, ook wel Enterse Zomp, zoals deze tussen 1700 tot ongeveer 1930 op de Vecht en Regge hebben gevaren. Aan de bouw van de Ommer Vechtzomp is jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Een team van handige vrijwilligers onder leiding van een scheepsbouwmeester heeft jaren gewerkt aan de deze zomp. Hij is weliswaar voorzien van een mast waaraan de zeilen vastgemaakt kunnen worden, maar het vaart op ingebouwde accu’s. De Ommer Vechtzomp is ingeschreven in het ‘Stamboek Rond- & Platbodems’ en het ‘Register Varend Erfgoed Nederland’.

Tekst/foto: Harry Woertink

 

Meer foto's

Zompbouwer Gerrit Veerman is erg in zijn sas met de Ommer Vechtzomp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.