Geveltuintjes aangelegd in het Waterfront

0266460_IMG0077.JPG

DALFSEN – Afgelopen week maakte een bekend energiebedrijf na onderzoek bekend, dat Dalfsen de duurzaamste gemeente van Overijssel is. Dalfsen scoorde bijna 40 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. Eerder werd het dorp al uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland en tot groenste ‘kleine stad’ van Europa. Dat was mede een goede reden voor de bewoners in het Waterfront in Dalfsen om nog meer groen in hun buurt aan te leggen.

Dit gebeurde de afgelopen weken samen met werkgroep Steenbreek (onderdeel van Groen Gebogen) en met medewerking van de gemeente Dalfsen met de aanleg geveltuinen. ”Een geweldig initiatief”, aldus Ben Bekema één van de bewoners en woordvoerder. “Het maakt de buurt levendiger en huiselijker en wie wil dat nou niet. Hoe meer klinkers er gewipt worden en hoe meer groen voor in de plaats komt, hoe liever de bewoners dat zien.”
“Al vanaf 2019 zijn wij in gesprek met de gemeente”, vervolgt hij. “Dat het proces zo lang heeft geduurd heeft vooral ook te maken met onder andere de vele wijzigingen in het ambtenarenbestand van de gemeente. Steeds moesten we weer onderhandelen met andere mensen.”
Maar na veel overleg met de gemeente, de verenigingen van eigenaren in het Waterfront en de werkgroep Steenbreek van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen werd het project afgelopen zaterdag grotendeels afgerond. De klinkers werden door de gemeente opgehaald en kunnen dus meegeteld worden voor het NK Tegelwippen. De gemeente zorgde tevens voor het weghalen van het gele zand en terugplaatsen van zwarte grond. Sommige klinkers werden door het loonbedrijf gebruikt als opstaand randje van het perkje van de bewoners. “Dat is beter voor de plantjes”, merkte tuinarchitect Birte Blommers op. Zij zorgde voor de juiste plantenpakketten, die afgelopen zaterdag in de geveltuinen werden geplant en dus nu kunnen wortelen, zodat in het voorjaar een fleurig Waterfront de bewoners en bezoekers toelacht. De bewoners zijn er nog niet helemaal klaar mee, want er zijn nog enkele knelpunten op te lossen zoals het autoverkeer, parkeren en het stallen van fietsen. “Nu worden fietsen dikwijls overal neer ‘gekwakt’ en meestal voor onze ramen”, merkt Bekema op.

Zelf betalen

Werkgroep Steenbreek heeft met succes subsidie aangevraagd voor de aanschaf van de plantenpakketten bij de Groene Loper, maar bewoners moeten de planten wel zelf betalen en onderhouden. Ook enkele mooie plantenbakken met perenbomen in de Eshuisstraat maken onderdeel uit van dit plan. Toen de eigenaren van de Fabriek de voormalige Sukerieje overnamen vonden zij deze bloembakken te groot. Nu zijn ze een onderdeel van het geheel en hopen de bewoners minder hinder te hebben van geparkeerde auto’s in hun straat of fietsen voor de deur. Bekema: “Het totale plaatje is een mooi initiatief dat ook de saamhorigheid in het Waterfront bevordert.”

Afgelopen zaterdag gingen vele bewoners met de aan de slag met hun geveltuintje om hun buurt te verfraaien. Tekst/Foto: Eert Jan Goos

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.