Documentaire over landgoederen en boerderijen tussen Ommen en Bergentheim

0264770_voorhuis_erve_volkerink.jpg
Voorhuis erve Volkerink.

BERGENTHEIM/OMMEN – “Dat ik de geschiedenis van Marke Bergentheim niet kende, ligt dus aan het feit dat ik te weinig kennis heb van de lokale geschiedenis.” Dit concludeert Heleen Westerman aan het einde van de eerste aflevering voor de serie Van Kampen naar Moskou. Deze is vanaf woensdag 4 oktober op YouTube te zien en vanaf vrijdag 6 oktober bij Vechtdal TV.

De eerste aflevering ‘De toekomst van het verleden’ begint net buiten Ommen met het bijzondere verhaal van Philip Dirk baron van Pallandt. Daarna wandelt Heleen Westerman door de bossen van zijn voormalig landgoed om een bezoek te brengen aan de internationale kostschool in kasteel Eerde. Hier maakt ze kennis met de onderwijsmanager en een aantal jongeren die er naar school gaan. Na een omzwerving via landgoederen Junne en Beerze, komt ze aan bij Ingrid van der Velde, de bewoonster van Erve Volkerink in Beerze. Zij vertelt vol enthousiasme over de renovatie van hun rijks monumentale boerderij. Een gedeelte daarvan hebben zij en haar man in oorspronkelijke staat hersteld.
Voor wie het gerenoveerde gedeelte van deze oude boerderij met eigen ogen wil zien, kan zaterdag 7 oktober om 14.30 langskomen. De aflevering van Kampen naar Moskou wordt dan getoond op de deel (vroegere koeienstal) van Erve Volkerink, daarna kunnen de bezoekers een kijkje nemen in het gerestaureerde woongedeelte. De entree is gratis, maar vanwege de beperkte ruimte is een reservering wel noodzakelijk. Dit kan door een e-mail te sturen naar: info@vankampennaarmoskou.nl.

Van Kampen naar Moskou

De historische reisdocumentaire-serie Van Kampen naar Moskou is in 2020 begonnen met een korte impressie van de stad Kampen en haar geschiedenis als voormalige handelsstad. Daarna vervolgden de makers Heleen Westerman en Milton Kam hun langzame reis via oude handelswegen richting het oosten. In 2022 bereikten zij Ommen. Dit jaar reizen zij in drie afleveringen van Ommen naar Hardenberg. In elke aflevering worden bewoners geïnterviewd die een link hebben met de lokale geschiedenis en daar vol enthousiasme over vertellen. De makers willen laten zien dat elk gebied zo haar eigen verhaal heeft ten aanzien van handel, ondernemerschap en internationale connecties. Behalve op YouTube worden de afleveringen ook via de kabel uitgezonden door Vechtdal TV. En dit jaar vertonen de makers hun afleveringen ook op een bijzondere locatie.

De makers

Van Kampen naar Moskou wordt gemaakt door Heleen Westerman en Milton Kam. Heleen komt van oorsprong uit Dalfsen en is na vele omzwervingen twee jaar geleden teruggekeerd naar Overijssel samen met haar partner Milton Kam. Milton werkt al 30 jaar als cameraman voor diverse film- en televisieproducties en ziet het maken van deze historische reisdocumentaire als een mooie kennismaking met zijn nieuwe woonomgeving.
‘De toekomst van het verleden’ is op zaterdag 7 oktober om 14.30 uur te zien bij Erve Volkerink, Beerzerweg 27 in Beerze. Vooraf aanmelden via: info@vankampennaarmoskou.nl. Verder is deze docu te zien op Vechtdal TV van vrijdag 6 oktober tot en met dinsdag 10 oktober om 19.00 uur en op zaterdag en zondag ook om 16.00 uur. De link naar Youtube is actief vanaf woensdag 4 oktober: https://youtu.be/7aNpda7HM-s

 

Meer foto's

Kasteel Eerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.