Politiek Verwoord: PvdA

0263095_PVDA_Ommen.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Erik Slagter van de PvdA aan het woord.

Op 3 december 2015 is in Ommen een conferentie georganiseerd in het kader van de armoedebestrijding. Een initiatief van Stichting K-vriendelijk, Vechtdal Wonen (toen nog de Veste), een enthousiaste groep ervaringsdeskundigen en de gemeente Ommen. Het doel van de conferentie was om de samenwerking op te zoeken en een stip op de horizon te zetten om de armoede in Ommen een halt toe te roepen. Het was (en is) een complex vraagstuk dat niet eenvoudig op te lossen is. Op de conferentie is het convenant ‘Ommen Armoede Vrij’ gepresenteerd. Herschreven door ervaringsdeskundigen en professionals samen voor de gemeente Ommen. In het convenant zijn negen pijlers opgenomen om een richting te geven aan een armoedevrij Ommen. Op de conferentie kwam duidelijk naar voren dat ervaringsdeskundigen en professionals als gelijkwaardige partners aan tafel zaten met de inwoner in een kwetsbare situatie op de voorgrond en niet het instellingsbelang.

Minder versnippering

Partners die het convenant ondertekenen werden onderdeel van de ontwikkelgroep ‘Ommen Armoedevrij’. Een groep die samen activiteiten of projecten ging uitzetten in het belang van de doelgroep. Een paar keer per jaar komt deze groep samen om een update te geven van de activiteiten en het verloop ervan. Zo blijven de samenwerkingspartners op de hoogte van de activiteiten en is er minder versnippering. Om nauw betrokken te blijven bij de doelgroep(en) werd de voorzittersrol van de ontwikkelgroep vervuld door een ervaringsdeskundige.
Ommen mag trots zijn op deze groep mensen, die toch tot op de dag van vandaag betrokken zijn/waren met het onderwerp en de mensen die het aangaat. Steeds meer en vaker komt het voor dat mensen de weg naar goede hulp niet weten te vinden of dat regelingen te lastig zijn om er mee aan de slag te gaan. Vanuit de ontwikkelgroep worden allerlei initiatieven ‘ontwikkeld’ voor mensen die hier mee te maken krijgen.

Voorbeelden

De GKB en Humanitas zijn dankzij de ontwikkelgroep een natraject gestart voor mensen die uit de schulden komen. Een creatieve ervaringsdeskundige vader heeft een spel ontwikkeld dat preventief ingezet kan worden op basisscholen om signalen van armoede in gezinnen in beeld te krijgen.
Samen met de toenmalige wethouder is afgesproken om te proberen een regelsloop in het leven te roepen om het aanvragen van een uitkering en het invullen van formulieren eenvoudiger te maken. De website van de gemeente Ommen is beter leesbaar gemaakt met behulp van een inwoner die laaggeletterd is. ‘Geld en Formulier’ is in het leven geroepen om mensen op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij het invullen van formulieren of het aanvragen van regelingen.
Voor wie het dus niet wist, een netwerkgroep van groot belang die achter de schermen samen met de doelgroep blijft strijden om de kwaliteit van leven beter te maken voor mensen in een kwetsbare situatie.

Groet, Erik Slagter
PvdA Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.