Politiek Verwoord: CU

0263945_Logo_ChristenUnie.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Jan Westert van de CU aan het woord.

Politiek is geen spelletje ‘ikke’

Het is tijd om in de samenleving diepgaander na te denken over het algemeen belang en de overheid. Politiek is soms teveel een spelletje ‘ikke! De ChristenUnie wil een betrouwbare politieke partij zijn, dienstbaar aan het belang van het land of Ommen. De postzegel van het algemeen belang is niet zo snel vol.

Stijl

Dat is onze stijl vanuit een christelijk sociale overtuiging: verantwoordelijkheid nemen. Staan voor een democratisch genomen besluit, ook al is het niet helemaal jouw besluit. Dienstbaar en betrouwbaar.
Zo werken wij graag. Zo doen we het graag in een college van B&W met onze wethouder Bart Jaspers Faijer. Zo werken we graag collegiaal in een coalitie. Bij de start leg je niet alles vast, maar met elkaar klaar je de klus. Dat luistert nauw in de onderlinge afstemming en vraagt om constructieve samenwerking. Zo wil onze fractie ook luisteren naar constructieve inbreng van de oppositie. Want wijsheid en goede ideeën heb je niet alleen in pacht. Politiek is geen simpel spelletje van ik ben groter dan jou! Het is zoeken naar antwoorden op vragen die goed zijn voor de gemeente Ommen. De postzegel van het algemeen belang is niet zo snel vol.

Integriteit

De komende Tweede Kamerverkiezingen gaan ten diepste ook over het dit thema. Draag je als politicus bij aan een betrouwbare en rechtvaardige overheid. Hoe belangrijk vinden we het dat ons land een rechtsstaat is en blijft. Een land waar niet alleen de sterkste tot zijn recht komt. Een land dat leefbaar is voor iedereen. Waar breuklijnen tussen stad en platteland worden gedicht. Dat lukt niet als politiek als spelletje ‘ikke’ blijft. Niet voor niks vragen mensen om integriteit en betrouwbaarheid van de overheid en van politici. Daar past iets minder eigen borstklopperij van de politiek bij en meer verantwoordelijkheid in het publieke debat voor de waarden van onze rechtsstaat, landelijk en lokaal. Te vaak zie ik dat politiek zelf mee de oorzaak is van verkeerde beeldvorming over de overheid. Dat roepen we ook door de eigen voorstelling van zaken. Zo dragen we als partijen zelf bij aan politieke onrust, omdat het ons goed uitkomt. Er komen verkiezingen aan. Verkiezingen gaan over kiezersgunst. Je beste beentje voorzetten in een campagne om je visie duidelijk te maken is goed. Het gesprek over de moeilijke opgaven en ingewikkelde breuklijnen is meer dan ooit nodig. Met gemakkelijke beloftes en uitvergrootte tegenstellingen zaaien we alleen maar verdeeldheid en een beeld van een onbetrouwbare overheid.

Verdeeldheid

Meer polarisatie brengt geen oplossing dichterbij. Coalities en oplossingen smeed je door samen te werken en verbinding te zoeken. Dat is wat mij betreft een belangrijk kenmerk van de ChristenUnie. Zo willen we bekend staan in het bestuur van onze gemeente, maar ook landelijk. Daarop bevragen we onze wethouder en onze fractie in onderlinge gesprekken. Vanuit die stijl willen we werken in Ommen. In de wetenschap dat je altijd het algemeen belang voor alle inwoners en het eigen belang van een individuele burger of groep moet afwegen. Dan is het goede zoeken geen eenvoudige opgave, maar op een eerlijke en betrouwbare manier je dilemma’s delen.

Goede zoeken

Het vertrouwen in de overheid is duidelijk afgenomen. Het komt te voet en ging te paard. Daar ligt een geweldige opgave voor alle politieke partijen. De ChristenUnie is daar lokaal, provinciaal en landelijk op aanspreekbaar. We doen dat in de overtuiging dat we het goede willen zoeken voor alle mensen en in het bijzondere voor de kwetsbare en het kwetsbare. We zijn niet van het spelletje “ikke”. En in de overtuiging dat we besluiten nemen we in de wetenschap dat we alle beslissingen nemen met de kennis van het “hier en het nu”. Zo zijn onze manieren. Als die stijl je aanspreekt, kies dan in november met een gerust hart op de CU.

Jan Westert,
voorzitter ChristenUnie Ommen

0263945_2021347jpg__Jan_Westert.jpg
.

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.