Ommen wil proactief inspelen op plannen van initiatiefnemers

0264146_Schudde_wonen_pand.jpg
.

Voormalige woonwinkel aan rand stadscentrum wordt omgevormd tot 16 woonappartementen

OMMEN – Het hoekpand aan de Dr. A.C. van Raaltestraat 7, in het centrum van Ommen, krijgt definitief een woonbestemming. Door het bestemmingsplan te wijzigen maken burgemeester en wethouders het mogelijk dat een initiatiefnemer hier zestien woonappartementen realiseert. “Daarmee heffen we een stuk verloedering op en ontstaat er woonruimte voor starters op de woningmarkt”, aldus wethouder Leo Bongers.

Het winkelpand, waar voorheen Schudde Wonen was gevestigd, staat al geruime tijd leeg, waardoor verloedering op de loer ligt. Het gebouw ligt aan de noordkant van het stadscentrum, net buiten het kernwinkelgebied. Omdat de gemeente detailhandel wil concentreren in dat kernwinkelgebied, zien B&W geen bezwaar om het bestemmingsplan te wijzigen van winkel- naar woonruimte. De initiatiefnemer van het plan had het pand onder deze voorwaarde aangekocht. Er komen nu woningen die zowel voor starters als voor senioren geschikt zijn. Daarmee sluit het plan tevens aan bij de Woonvisie van Ommen, waarin de gemeente uitspreekt meer betaalbare woningen te realiseren. Daarbij wordt ernaar gestreefd om het bestaande pand intact te houden, maar wel fors te verbouwen. Het braakliggende terrein vlakbij het gebouw kan dan ruimte bieden aan de benodigde parkeerplaatsen.

Omgevingswet

Bongers noemt deze recente ontwikkeling als een voorbeeld waarmee de gemeente door het aanpassen van bestemmingsplannen proactief meedenkt met initiatiefnemers. De gemeente speelt hiermee tevens in op de nieuwe Omgevingswet, die begin volgend jaar van kracht wordt. Twee weken geleden organiseerde de gemeente een informatieavond over de betekenis van deze nieuwe wet voor inwoners en ondernemers die plannen maken voor de verdere ontwikkeling van het centrum. “In tweeëneenhalf uur hebben we aan een grote groep belangstellenden uitgelegd wat de nieuwe wet inhoudt”, blikt Bongers terug. “Vrijwel wekelijks nemen we als college besluiten over bestemmingsplanwijzigingen. Die kunnen variëren van rood-voor-roodregelingen (de mogelijkheid van herbouw na sloop van landschapsontsierende bebouwing, red.) tot het beëindigen van een veeteeltbedrijf en het herbestemmen van dergelijke locaties. We willen dergelijke initiatieven graag ondersteunen om de omgeving levendig te houden en aan te passen aan de maatschappelijke wensen en behoeften.”

Landelijk gebied

Ommen wil niet alleen proactief handelen bij ontwikkelingen in het centrum van Ommen, maar ook bij bestemmingsplannen die het landelijk gebied raken. Zo was de gemeente afgelopen week mede-organisator van een informatieavond voor agrariërs over de veranderingen die de nieuwe Omgevingswet voor hen met zich meebrengt. Deze avond, die eveneens druk bezocht werd, is een van de drie avonden die in de Vechtdalregio is georganiseerd op initiatief van het Landbouwcollectief, oftewel alle landbouworganisaties in de regio, in samenspraak met de drie gemeenten. Ook in Dalfsen en Hardenberg vinden soortgelijke informatieavonden plaats.
De provincie Overijssel geeft op deze avond informatie over gebiedsprocessen, haar contacten met ministeries en dergelijke. “We merken dat veel agrariërs vol met vragen zitten rond deze onderwerpen”, aldus wethouder Bart Jaspers Faijer. “Als gemeente willen we hierin een actieve rol spelen door onze kennis te delen. Je biedt dan helderheid en vergroot het draagvlak.”

Deelgebieden

Het is het startpunt van een reeks informatieavonden over verschillende onderwerpen (zoals de aanpak van het stikstofvraagstuk en het vitaal houden van het platteland) voor verschillende deelgebieden. Jaspers Faijer: “Het gebied van de drie gemeenten is veel te groot en te gevarieerd om alles in één bijeenkomst te behandelen. Daarom hebben we gezocht naar gebieden van enkele honderden hectare met logische grenzen en gelijksoortige omstandigheden. Deelgebieden als Stegeren en Vinkenbuurt hebben hun eigen unieke kenmerken. Zo vertalen we de landelijke doelstellingen naar onze eigen regio. In samenspraak met de provincie – die de rol van de rijksoverheid op zich neemt – stellen we per gebied de doelen vast, kijken we hoeveel geld er beschikbaar is en maken daar samenhangend beleid op.”

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.