Het Grammofoonmuseum opent officieel op 7 oktober

0263476_Grammofoonmuseum.jpg
Foto: Gerard Oortwijn

NIEUWLEUSEN – Op zaterdag 7 oktober om 16.00 uur gaat het gebeuren. Dan gaat het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen officieel open. Een bijzonder museum, dat met tal van afspeelapparaten – en nog heel veel meer – het ontstaan en de ontwikkeling in beeld brengt van de fonograaf en de grammofoon, de voorlopers van de hedendaagse platenspeler. Het Grammofoonmuseum toont een unieke collectie, die is voortgekomen uit de privéverzameling van grondlegger Jelle Bos.

Een platenspeler is een plateau met een draaischijf waarop je een langspeelplaat oftewel een LP (de tegenwoordige liefhebber spreekt vaak van een vinylplaat) kunt afspelen door de naald in de groeven van de draaiende plaat te laten zakken. Als dát je idee is van een platenspeler, dan gaat er in het Grammofoonmuseum een wereld voor je open. Want er is bijna 150 jaar geschiedenis geschreven sinds Thomas Alva Edison voor het eerst zijn stem vastlegde in de groef van een laagje metaal dat hij op een ronddraaiende cilinder had aangebracht. Hij patenteerde deze fonograaf in 1878 en legde daarmee de basis voor de ontwikkeling van de latere grammofoonplaat en alle andere opname- en weergave-apparatuur die sindsdien verschenen.

Breed toegankelijk

Sinds half juli is het Grammofoonmuseum al toegankelijk voor bezoekers, maar de officiële opening voor genodigden staat gepland voor zaterdag 7 oktober. Het Grammofoonmuseum bestaat al sinds 2004, toen conservator Jelle Bos besloot zijn privéverzameling onder te brengen in een museum in zijn woonhuis, dat op afspraak toegankelijk was voor bezoekers. Een groot deel van de collectie is nu overgebracht naar het Olde Gemientehuus, het voormalige raadhuis van de vroeger zelfstandige gemeente Nieuwleusen. Hierdoor wordt de collectie breed toegankelijk voor iedereen. Het nieuwe museum is gehuisvest in een goed bereikbare, representatieve locatie, die goed past bij de uitgestalde verzameling.
Het Grammofoonmuseum is uniek in zijn soort. Initiatiefnemer Jelle Bos, een ondernemer uit Nieuwleusen, verzamelde in de loop van bijna vijftig jaar vele topstukken en stelde daarmee een unieke collectie samen: grammofoons, pathéfoons, koffergrammofoons en afspeelapparaten die zijn vormgegeven als meubelstukken. Ook is er veel andere afspeel- en opname-apparatuur in het museum te zien, zoals bandrecorders en microfoons en zelfs een complete radiostudio.

Eigentijdse presentatie

Het grootste deel van de collectie heeft een mooie plek gekregen in de vitrines van het nieuwe museum. Bovendien wordt de collectie op een meer eigentijdse manier gepresenteerd en is er ruimte voor interactiviteit. Zo is er een platenbar zoals grammofoonplatenwinkels die vroeger hadden en is er een café met lounge zithoek ingericht. Hier kunnen bezoekers onder het genot van een kop koffie of thee genieten van de sfeer van vroeger. Het gebouw is grondig gerenoveerd en dankzij een personenlift volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.