Herdenking bij het Indië-monument met kranslegging en defilé

0263102_Ned-Indie.JPG
.

DALFSEN – Op de Algemene Begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen werden afgelopen zaterdag bij het Indië-monument de vier gesneuvelde militairen uit Dalfsen en de vier gesneuvelde militairen uit Nieuwleusen herdacht. Zij verloren in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands-Indië tijdens het vervullen van hun militaire plicht het leven.

Leo van Dommelen, voorzitter comité oorlogsveteranen sprak een welkomstwoord: “Met eerbied gedenken wij de mensen die het leven hebben gelaten en in 1946-50 zijn overleden. Ook dit jaar zijn ons enkele veteranen ontvallen.” Van Dommelen vroeg om een minuut stilte hiervoor.

Toespraak burgemeester

“Acht jonge mannen uit onze gemeente lieten het leven in Nederlands-Indië. Ze overleden duizenden kilometers ver weg van huis, weg van familie. En dat in een periode die maar zo kort volgde op de verschrikkingen van de periode 1940-1945”, begint Van Lente haar toespraak. “Via hen staan we ook stil bij iedereen die naar Nederlands-Indië of Nederlands Nieuw-Guinea is gestuurd en van wie het leven daarna nooit meer hetzelfde werd. Het leven werd of wordt getekend door de oorlog. Deze jongemannen maakten al een oorlog mee in Nederland. En een tijd waarin soms ook het normale leven gewoon doorgang vond. Maar het was wel oorlog. Spanningen rond onderduikers, voorzichtig zijn met wie je sprak en waarover. In Nederland heerste lang het beeld dat er slechts twee, kortdurende zogenaamde politionele acties waren. Zo hoefde de regering het geen oorlog te noemen. Maar dat was het wel. Er vochten aan Nederlandse zijde 120.000 jongemannen mee. 6.000 van hen overleefden dat niet. In de periode 1950-1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in dit gebied. “Ik las deze zomer het boek ‘En de wereld werd groter dan De Weerd’ van Gerhard Ekkelenkamp”, vervolgt Van Lente. “Het maakte indruk op mij, omdat het gewone levens in een bijzondere tijd schetst.”

Kranslegging

Burgemeester van Lente legde een krans namens het gemeentebestuur van Dalfsen. Vervolgens werden er nog een tweetal kransen bij het monument gelegd door de nabestaanden en het veteranencontacten en daarna volgde het defilé.

De herdenking is ieder jaar op de eerste zaterdag in september. “Zolang er in Dalfsen nog Nederland-Indiëgangers leven, blijven we deze herdenking houden”, zegt van Dommelen. “Daarna beslissen de nabestaanden of we hiermee doorgaan.” Na afloop van de herdenking werd iedereen uitgenodigd voor een kop koffie in De Overkant in Dalfsen om nog even na te praten.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Meer foto's

.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.