Eeuwfeest voor mevrouw Truus Loman-Korfker

0263953_Mevrouw_Loman.jpg
.

HARDENBERG/OMMEN – Op dinsdag 12 september vierde mevrouw Truus Loman-Korfker haar 100ste verjaardag. Geboren in een gereformeerd predikantsgezin in Barneveld, heeft mevrouw Loman-Korfker een indrukwekkend leven geleid dat bol staat van betrokkenheid, toewijding en doorzettingsvermogen.

In 1943, midden in de roerige periode van de Tweede Wereldoorlog, rondde ze met succes de kweekschool in Utrecht af. Vervolgens begon ze haar loopbaan als onderwijzeres in verschillende plaatsen, waaronder Apeldoorn, Scherpenzeel en Holk. Het was tijdens een cursus in Barneveld dat ze haar man Gert-Jan Loman ontmoette en hun liefde bloeide snel op. Samen verhuisden ze in 1952 naar Ommen, waar ze allebei als onderwijzers werkten aan de Dr. van Raalteschool. Ze kregen drie kinderen, een zoon en twee dochters. Het lot sloeg echter toe op Koninginnedag in 1961, toen haar man Gert-Jan veel te jong, op 40-jarige leeftijd, overleed. Mevrouw Loman heeft sindsdien al die jaren alleen geleefd, een periode die ze met veel kracht heeft doorstaan.

Vice-voorzitter

Mevrouw Loman was niet alleen de eerste vrouwelijke diaken in de gereformeerde kerk van Ommen, maar zij zette zich ook actief in voor de vrouwenvereniging en de vrouwenbond. Ze speelde een belangrijke rol in het bestuur van Oldenhagen en nam zelfs de leiding over de bouw van aanleunwoningen voor ouderen als vice-voorzitter. Nóg indrukwekkender is dat ze op 92-jarige leeftijd zelf in Oldenhagen ging wonen voordat ze tweeënhalf jaar geleden naar Clara Feyoena Heem in Hardenberg verhuisde. Tot die tijd woonde ze altijd zelfstandig. Ondanks gehoorproblemen is haar geest helder en scherp en ze vermaakt zich met rummikub, puzzelen en patience op de computer, naast het genieten van tv-programma’s zoals ‘De Slimste Mens’ en het lezen van de krant. Verder is ze ook bedreven in e-mailen en zelfs een smartphone stond op haar verlanglijstje, maar helaas kan zij vanwege artrose niet appen. De familie geeft aan dat zij zeer goed wordt verzorgd bij Clara Feyoena Heem. Mevrouw Loman-Korfker spreekt haar dankbaarheid uit voor het feit dat ze deze buitengewone mijlpaal heeft bereikt: “Ik heb dit alles gekregen uit genade.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.