Column: Historische Kring Dalfsen

Sterke vrouwen in Rondom Dalfsen

Wat hebben Swedera van Rechteren, Anna Schrijver en Johanna Blikman Kikkert-van Raalte met elkaar gemeen? Op de eerste plaats dat zij aan de orde komen in een artikel in de nieuwe Rondom Dalfsen. Veel belangrijker is dat zij in verschillende eeuwen opvallende vrouwen waren. Sterke vrouwen, maar om heel verschillende redenen.

Swedera van Rechteren, ook bekend als Swedera van Ruinen, voer al in de veertiende eeuw haar eigen koers. Zeer waarschijnlijk is zij op kasteel Rechteren geboren. Via Ruinen, waar zij weduwe werd, kwam zij uiteindelijk terecht in het vrouwenklooster van Diepenveen dat zij mede hielp stichten.
Stichten deed Johanna van Raalte ook; zij kwam met haar man, Derk Blikman Kikkert, uit Amsterdam in de negentiende eeuw naar Dalmsholte. Zij waren zeer nauw betrokken bij de stichting van de Beetwortelsuikerfabriek en dus van het dorp Lemelerveld. Het wonen op Heidepark vond zij niet bepaald een feestje, het was daar op de vlakte ongetwijfeld pionieren. Twee opgedoken unieke foto’s van de families Blikman Kikkert-van Raalte en Van den Berg-Blikman Kikkert (de schoonzoon, Oeds Oenes van den Berg, was de eerste directeur van de suikerfabriek) zijn een aanvulling op de geschiedschrijving van Lemelerveld.

Pionieren deed ook dokter Kolff uit Kampen. Hij is de uitvinder van de kunstnier, in werkelijkheid een groot apparaat. Het prototype ervan moest uitgeprobeerd worden op patiënten en onlangs is bekend geworden dat de eerste patiënt Anna Schrijver was, een jonge vrouw uit Hoonhorst met een nierziekte. Het was heel dapper, zeker in de jaren ‘30 van de vorige eeuw, om als eerste patiënt aan zo’n experiment deel te nemen. Helaas had die behandeling bij haar niet het beoogde succes.
In het blad van de Historische Kring komen verder de geschiedenis van boerderij De Hofbree in Emmen en de beide meestershuizen in Ankum aan de orde. Aldus is er een mooi historisch rondje in woord en beeld rondom Dalfsen gemaakt in het blad, dat de leden dezer dagen in de bus krijgen. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij de boekhandels in Dalfsen, bij Wennemars in Oudleusen en bij Blitsspul in Lemelerveld.

Namens de redactie, Jan Sibelt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.