Wandelen op Open Monumentendag in Ommen

0262309_OMD.jpg
.

OMMEN – Een monumentale wandeltocht door het buitengebied of een kerkenpad bewandelen door het centrum. Het zijn enkele onderdelen van het aantrekkelijke programma van de Open Monumentendag in Ommen op zaterdag 9 september.

Verder in het programma optredens van diverse Ommer zangkoren, zowel in de opengestelde kerken als op een buitenpodium. Meerdere monumenten en musea zijn vrij toegankelijk. Dit jaar staat de dag in het teken van Ommen 775 jaar stadsrechten en het landelijke thema Levend Erfgoed.

Ada’s Hoeve

Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg presenteert in het kader van haar 100-jarig bestaan op 9 september een speciaal programma op het deels opengestelde scoutingterrein. Bezoekers kunnen een korte wandeling maken over het terrein en de expositie over 100 jaar Gilwell Ada’s Hoeve bezichtigen. Daarnaast wordt samen met NuNature outdoor-activiteiten gehouden voor jong en oud.
De Stichting Open Monumentendag Ommen organiseert dit jaar voor de zevenendertigste keer de Open Monumentendag met als doel de interesse én waardering voor monumenten, musea en historisch erfgoed te vergroten. Dit jaar is daarom gekozen voor een kerkenpad en een wandeling op landgoed Het Laar. De korte kerkenpadwandeling van ongeveer twee kilometer gaat door het Ommer centrum waar drie musea (Historisch museum, Fietsmuseum en het Tinnen figurenmuseum) zijn opengesteld evenals een drietal kerken (Hervormde Kerk, de Sint Brigittakerk en de Gereformeerde Kerk). Een lint van koren verbindt de kerken. De langere wandeling van ongeveer 6 kilometer gaat door het prachtige gemeentelijk landgoed Het Laar met de mogelijkheid een bezoekje te brengen aan de jubilerende Ada’s Hoeve en het 120-jarige oude stationsgebouw.

Uniek bewaarexemplaar

Voor de deelnemers is er bij de start een uniek gratis bewaarexemplaar met het thema ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’. Daarin zijn ook de wandelroutes en de bezienswaardigheden opgenomen. De start van de Open Monumentendag Ommen is vanaf het Historisch Museum aan Den Oordt in Ommen waar om 10.00 uur de Open Monumentendagvlag wordt gehesen als officiële start. Deze eer komt toe aan Riet Vosjan; zij was in de periode 2007 tot 2015 voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Ommen.

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.