Politiek Verwoord: LPO

0262726_Logo_LPO.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Melchior Bauman van de LPO aan het woord.

Bij het ter perse gaan van deze Ommer Nieuws zijn de meeste inwoners van Ommen weer terug van vakantie. Als het geen vliegreis is geweest, maar wel vakantie buiten Nederland, zijn we veelal in Europa geweest, landen als Frankrijk, Spanje, Italië en misschien wel Scandinavië. Wat je daar ervaart is ruimte, rust en stilte. Iets waar in ons kikkerlandje steeds meer behoefte aan is. Zeker bij stedelingen uit de Randstad die onze mooie gemeente bezoeken.

Politiek jaar

Op 1 september begint voor ons als raad het politieke jaar weer. Dan hebben we het in de raad bijvoorbeeld over het inzetten van de beperkte gemeentegrond om op een goede manier 50 flexwoningen te plaatsen. Een ander onderwerp is het plaatsen van meer windmolens en tot wel 250 meter hoog in de Driehoek, windmolenpark de Veenwieken. Wist u dat bijna een derde deel van alle windmolens in de Provincie daar staan? Ze zijn nu 150 meter hoog. Volgens Gedeputeerde Staten van Overijssel moeten er meer dan 90 molens worden bijgeplaatst en daarvoor zijn 4 gebieden aangewezen, waaronder het gebied rond de Veenwieken. Ommen diende voor 1 juli 2023 zoekgebieden te hebben aangewezen. Het college stuurde daar stevig op en we zouden geen uitstel kunnen krijgen. Het belangrijkste argument van het college was om de regie in eigen hand te houden.
Als LPO hadden wij het zoekgebied waar de Veenwieken binnenvalt, voor een deel willen uitsluiten voor meer windmolens. We stonden in de raad alleen en kregen geen bijval. Nadat de zoekgebieden door de raad waren aangewezen, kwam prompt Gedeputeerde Staten met de aanwijzing van zoekgebieden voor Overijssel en uiteraard hoorde het gebied Hardenberg-Ommen daarbij. Toevallig? Nee, het was al duidelijk als je het rapport Verkenning Wind-bos leest van 10 juni 2022 dat op verzoek van de Provincie, gemeente Ommen en Hardenberg is opgesteld. Een rapport dat overigens nooit met ons als gemeenteraad is gedeeld.

Rol provincie

De Provincie heeft bepaald dat clustering van minimaal 4 windmolens moet plaatsvinden. Misschien wat technisch maar vanaf 5 Megawatt is de Provincie bevoegd gezag en met 4 windmolens zit je daar ruim boven. Vult u zelf maar in wie er over gaat. Niet de raad van Ommen. Energietransitie is een must en daar staat de LPO dan ook volledig achter. Maar op deze manier verliest de transitie draagvlak onder gemeenten en inwoners. Ook al zijn de doelstellingen in zicht met de tot nu toe geleverde inspanningen, we houden maar niet op. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in 2021 al een rapport uitgebracht waarin staat vermeld dat aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord reeds is voldaan. Zelfs Urgenda deelt deze bevindingen van het PBL. Projectontwikkelaars en investeerders, die gedreven worden door subsidies en winstoogmerk, jagen bestuurders op om maar door te gaan. Energietransitie is voor hen een verdienmodel en bewoners van de zoekgebieden ervaren nu al stress en overlast, maar wie maalt daarom.

Waar ik naar toe wil is dat we onze gemeente leefbaar moeten houden en niet alles maakbaar is zoals we graag zouden willen. Wat ik wil betogen, is dat we een duidelijke boodschap moeten durven afgeven aan Brussel, Den Haag en Gedeputeerde Staten in Zwolle: De postzegel is een keer vol.

Melchior Bauman,
Raadslid voor de fractie van de Lokale Partij Ommen

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.