Politiek Verwoord: VOV

0262126_VOV_logo.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Jelte de Jong van de VOV aan het woord.

Inmiddels is het zomerreces al een tijdje bezig. Reces betekent dat ons raadswerk wel doorgang vindt. Raadslid ben je altijd! Wij houden ook tijdens de vakantie van 10.00 tot 12.00 uur ons inloopuur bij Flater. Zichtbaarheid van een volksvertegenwoordiger is het allerbelangrijkste. Op 5 augustus was de jaarlijkse Molendag. Wij als VOV hebben de Ommer Molens bezocht en zijn trots op al het werk dat is verzet om het wederom tot een succes te maken.

Krokettenmotie

Onlangs stond in De Stentor een artikel van mij over de krokettenmotie. Ik ga aan u het doel van de motie toelichten. U denkt wellicht: “De politiek vergadert om het vergaderen en dan ook nog kroketten eisen?” Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Onze vergaderingen beginnen normaliter om 19.30 uur. De laatste paar vergaderingen voor de zomer vonden doorgang tot 23.00 uur. Wij vinden dat als VOV niet wenselijk. Na 23.00 uur daalt het concentratievermogen met als gevolg dat voorstellen minder kritisch kunnen worden behandeld. U mag verwachten dat wij ons werk na behoren uitvoeren. Het doel van de krokettenmotie is daarom ook om onze vergaderingen minder lang te laten duren. Vergaderen om het vergaderen is in niemands belang.

Verkeersproblematiek

Afgelopen voorjaar heeft de raad de verkeersontsluiting Julianastraat/Schurinkstraat behandeld. Het voorstel van het college was om van de Julianastraat een éénrichtingsweg te maken. Dat voorstel is door de raad aangenomen. Ieder raadslid wist dat dit een compromis was. De andere optie was volledige afsluiting. Een compromis is het beste van het slechtste en daardoor nog steeds slecht. Wij als VOV kunnen niet positief stemmen voor slechte voorstellen! Vanuit andere fracties hoorden wij: “Dit voorstel komt voort uit burgerparticipatie daarom moeten we dat steunen.’’ Als de raad nooit had gestemd voor afsluiting dan was dit plan nooit behandeld. Dan was burgerparticipatie niet nodig geweest. Het is bizar dat in Ommen burgerparticipatie wordt toegepast als het besluit al is genomen. Eerlijk, open en transparante politiek. Daar staat de VOV voor.

Burgerparticipatie en communicatie

Het afgelopen politieke jaar hebben wij als raad veel voorstellen behandeld waarin burgerparticipatie een rol heeft gespeeld. Dan hoor ik u denken: “Wat is precies burgerparticipatie?” Dat is voor ons als gemeenteraad nog steeds moeilijk te definiëren. Burgerparticipatie betekent dat inwoners meedenken over het beleid of een actieve rol spelen in specifieke projecten zoals Kindplein Oost. Dan is de vraag: wat wordt bedoeld met meedenken of het hebben van een actieve rol? Wij als VOV hebben afgelopen jaar gezien dat het voor niemand duidelijk is wat burgerparticipatie inhoudt. Is het meedenken of meebeslissen? Hoe bindend is de inbreng vanuit de participant? Dat is allemaal onbekend. De verwachtingen richting de participanten en de verwachtingen vanuit de gemeente waren totaal anders. Dan komen we terecht in de communicatie. De communicatie met inwoners gaat niet goed. Daar heeft u als inwoner al vaker over gelezen in de krant. Goede communicatie zorgt voor duidelijkheid. Heldere en duidelijke communicatie richting u vinden wij van het grootste belang!

Namens de fractie van de VOV wens ik u nog een prettige zomer!

Hartelijke groet vanuit Beerzerveld,

Jelte de Jong

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.