Legerkampement op de zonneweide aan de Vecht

0262411_Ommen_775_-_1.jpg
.

OMMEN – Een vreemde troepenmacht die probeert Ommen vanaf de zuidkant binnen te vallen en te bezetten? De Russen!? Gelukkig niet zeg, daarvoor zag het er allemaal te vredig uit op de zonneweide aan de zuidkant van de vriendelijk kabbelende Vecht. Ondanks het fraaie zomerweer werd zaterdag en zondag niet gerecreëerd op het gras nabij kunstwerk de Wulp. Het veld was bezet door een keur aan tenten, legervoertuigen, tanks, motoren en ander legergroen spul.

De mannetjes in het groen hadden geen kwaad in de zin en het materieel dat opgesteld stond, zag er bij een nadere blik ook wel gedateerd uit. De militairen zaten vredig voor hun bivak een sigaretje te roken of een broodje weg te happen, terwijl hun maatjes her en der toelichting gaven bij de tanks, jeeps en ander militair geschut. Spectaculair was ook de overtocht van de bootjes vanaf het strandje naar de overkant, een soort vredelievende invasie van Ommen-Noord. Natuurlijk, er waren ook schijngevechten. Die commotie maakte vooral op de kleinste jeugd toch wel indruk. Het was niet spannend, maar superspannend. Jochies en vaders haalden hun hart op en beklommen een motor, tank, of gingen mee op de 10-tonner, voor een rondrit door stad en omgeving.

Prima toeloop

Iwan Schrotenboer zag het allemaal goedkeurend aan. “De toeloop is prima”, bevestigde de vertegenwoordiger van de organisatie Ommen 775 jaar. “Het weer werkt mee en iedereen is goed te pas. Er staan rondritten gepland en na het weekend kont Jurrie Baas de boel weer glad trekken. Je ziet het, dit evenement spreekt zowel vakantiegangers als inwoners aan.” Komende zaterdag staat het volgende evenement in het kader van Ommen 775 jaar gepland. Op die dag is er een reünie voor oud-Ommenaren (geboren voor 1954 en opgegroeid in Ommen). Ook is er een Middeleeuwse maaltijd en de Bisschop van Utrecht komt hoogstpersoonlijk op bezoek om de stadsrechten opnieuw te overhandigen. Vanaf 15.00 uur is het publiek van harte welkom aan de Vechtkade om de komst van bisschop Otto af te wachten. Rond half vier zal de Vechtzomp met de landsheer aanmeren. Daarna trekken hoogwaardigheidsbekleders, genodigden en belangstellenden in optocht naar de Brigittakerk. In een bijeenkomst met muziek, film, theater en sprekers zullen de stadsrechten aan het stadsbestuur worden overhandigd. Publiek is van harte welkom om dit eenmalige evenement mee te maken. Vooraf opgeven is niet nodig.

Wie aan wil sluiten voor de aansluitende middeleeuwse maaltijd op het plein voor de kerk, moet wel reserveren. De kok moet immers wel een indicatie hebben hoe groot de voedzame stoofpot moet worden. Dit kan aan de balie van het Historisch Museum aan Den Oordt. Kosten 12,48 euro per persoon, te voldoen bij opgave. Meer info op

www.ommen775jaar.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.