Hospice én Logeerhuis Sam begin 2024 realiteit in Lemelerveld

0262031_Hospice_en_logeerhuis.JPG
Drie van de vijf bestuursleden van de stichting Hospice en Logeerhuis Sam in de tuin voor het gebouw waar het allemaal gaat gebeuren. V.l.n.r. Irma Hegeman Janny Velthuis en Johan Neppelenbroek.

LEMELERVELD – De komende maanden wordt de voormalige dokterswoning aan de Blikman Kikkertweg 1 met een bescheiden verbouwing aangepast aan zijn nieuwe bestemming. De inmiddels gevormde stichting Hospice en Logeerhuis Sam hoopt het gebouw, begin volgend jaar in gebruik te kunnen nemen.

De stichting, opgericht door vrijwilligers, was al geruime tijd bezig met plannen om een gecombineerd hospice annex logeerhuis te realiseren in Lemelerveld. Daarvoor had de initiatiefgroep in eerste instantie het oog laten vallen op het voormalige woonhuis van dokter Goede, die daar ook zijn praktijk had. Weliswaar had de initiatiefgroep al een aantal lokale sponsors gevonden en toezeggingen gekregen van diverse fondsen, maar aanvankelijk leken de gesprekken met de eigenaren op niets uit te lopen. Maar in tweede instantie besloten Harry, Miny en Rob Lenferink het gebouw te schenken aan de stichting. “Een ongelofelijk mooie gift”, aldus Johan Neppelenbroek, een van de initiatiefnemers. “Door deze geste, die recht uit hun hart komt, is het mogelijk om dit ambitieuze plan te verwezenlijken.”
Het pand zelf en de locatie zijn dan ook ideaal, vinden de initiatiefnemers. “Het is in alle opzichten een prachtige plek”, vindt bestuurslid Irma Hegeman. “Het heeft een heel huiselijke, informele sfeer en ligt vlak bij het hart van het dorp. Het voordeel daarvan is dat Lemelervelders gemakkelijk even kunnen binnenlopen, zelfs al is het maar voor een kwartiertje.”

Laagdrempelig

Want met name dáárom is het de initiatiefnemers begonnen: Sam moet een laagdrempelige voorziening worden, waar enerzijds mensen in hun laatste levensfase verzorgd kunnen worden en anderzijds voor respijtzorg. Mensen kunnen er dan voor korte tijd verblijven om te herstellen na bijvoorbeeld een operatie, wanneer er thuis geen of onvoldoende zorg voorhanden is. De zorg wordt verleend met hulp van familie, vrijwilligers en beroepsmatige hulpverleners, waarbij de eigen huiselijke leefsituatie zo goed mogelijk wordt nagestreefd. “Hospices kom je vaker tegen, maar zo’n combinatie met een logeerhuis is vrij uitzonderlijk”, weet Janny Velthuis, de bedenker van het plan. “Er zijn er maar een paar van in het land. “Voor een hospice moeten Lemelervelders tot dusver uitwijken naar Dalfsen, Raalte of Hardenberg, en een logeerhuis is er sowieso niet in de omgeving.”

Behoefte

Velthuis merkt in haar huidige baan als mantelzorgconsulent dat er in Lemelerveld behoefte bestaat aan een dergelijke voorziening. “Zodat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven voor zorg. Het is juist zo belangrijk dat inwoners, vaak oudere mensen die al járen in het dorp wonen, contact kunnen blijven houden met familie en dorpsgenoten.” Zij onderzocht de mogelijkheden in samenwerking met een goede vriend van haar, de inmiddels overleden Koos de Vries. Naast de geplande verbouwing, die na de zomer van start gaat, wordt het zogeheten combinatiehuis voor Hospice en Respijt ook organisatorisch opgetuigd. Janny Velthuis wordt straks de coördinator van Sam, terwijl er ook een groep vrijwilligers bijeengebracht wordt. “Dat gaat nu al hard, want de reacties zijn hartverwarmend”, zegt Johan Neppelenbroek. “We hebben al een lijst met ruim dertig mogelijke vrijwilligers, en we hebben nog niet eens een concrete oproep gedaan.” Dat gaat binnenkort gebeuren, want het stichtingsbestuur wil dit najaar een informatiemiddag en -avond houden.

Aanpassingen

Het hospice wordt op de benedenverdieping ondergebracht, en daarom wordt het gebouw rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook wordt er hier een badkamer geïnstalleerd. Het logeerhuis komt op de verdieping. Hier worden diverse aanpassingen doorgevoerd, zoals een invalidentoilet en een traplift. Omdat er voor de herinrichting en de exploitatie geld nodig is, worden momenteel sponsors geworven en fondsen aangeschreven en hoopt men op bijdragen van inwoners en lokale ondernemers. Ook de gemeente Dalfsen is positief over het plan.

Het stichtingsbestuur, dat naast Neppelenbroek, Hegeman en Velthuis bestaat uit Annet van der Kolk en Vincent Kemper, hoopt het gebouw begin volgend jaar in gebruik te nemen. Tegen die tijd wordt er ook een open huis georganiseerd. Wie een bijdrage wil leveren, in elke vorm dan ook, kan zich aanmelden via info@hospice-logeerhuissam.nl

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.