Het Boek van de Week

Zo nu en dan krijg ik een tip over een boek dat ik voor BvdW kan gebruiken. Zo ook met het boek van deze week. Nu is dat sowieso een bijzonder boek. Vorig jaar opnieuw verschenen, maar oorspronkelijk gepubliceerd in 1931. De eerste roman van de toen nog jonge schrijver Sheriff. Hij was al wel bekend door de toneelstukken van zijn hand, ook in filmscripts was hij vaardig maar een roman was hem nog nooit gelukt.

Afwijzing

Aanvankelijk wilde hij een roman schrijven in prachtige bloemrijke woorden en verheven taal. Maar dat lukte van geen kant. Hij liep elke keer vast, zoals in het voorwoord staat te lezen. Tot hij op een dag in de kustplaats Bognor vakantievierende gezinnen zag, eenvoudige middle-class mensen die een jaarlang spaarden om twee weken aan zee te kunnen zijn. Hij kroop in hun hoofden en schreef in korte tijd ‘Twee weken weg’, verwachtte een afwijzing van zijn uitgever maar het tegendeel gebeurde, het boek werd een grote hit.

Minutieus

Meneer en Mevrouw Stevens gaan met hun drie kinderen Dick, Mary en Ernie twee weken naar Bognor. Ze komen er al jaren, het pension is bekend, alle maatregelen die ze moeten nemen zijn bekend, het is een herhaling van zetten zoals in de voorgaande jaren. Meneer Stevens is een Pietje Precies. Alles wordt minutieus overdacht, nog eens overdacht en nog eens overdacht voordat hij tot actie overgaat. De kinderen Dick en Mary werken al, dragen bij aan het huishouden en aan de vakantie. Ernie, de jongste fladdert overal tussendoor, Mevrouw Stevens is de enige die erg tegen de vakantie op ziet. Vooral de reis ernaartoe beangstigt haar en ook de zee vindt ze niet aantrekkelijk.

Slow reading

Zo verkeer je als lezer twee weken bij de familie. Veel gebeurt er niet, ze zien elke afwijking van het vaste patroon al snel als een hindernis. Door de vele overdenkingen, elk van de vijf komt in dat opzicht aan bod, Ernie de jongste nog het minst, leer je ze wel heel goed kennen. Dat is ook het verrassende aan deze roman. Het is een soort van slow reading, zoals de vakantie in 1931 verliep, slow maar steady en hoogst vermakelijk.

‘Twee weken weg’ is ook te leen als e-book en als luisterboek in de Online Bibliotheek.

Het boek ‘Twee weken weg‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.