Het Boek van de Week

0261738_Bvdw.jpg
.

Een boek waarin dieren een spreekbeurt houden over een ander dier. Je moet het maar bedenken. Bibi Dumon Tak draait er de hand niet voor om. Ze heeft heel veel boeken op haar naam staan, bijna allemaal over dieren. Heeft al veel prijzen gewonnen waaronder de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre, de Woutertje Pieterseprijs voor het spreekbeurtenboek en de Zilveren Griffel. Het zou me niets verbazen als die Zilveren Griffel in oktober tijdens de Kinderboekenweek goud wordt.

Zomergast

Komende zondag is Bibi Dumon Tak de Zomergast in het gelijknamige programma van de VPRO. Theo Maassen die haar gaat interviewen was bij het lezen van haar boeken gelijk verkocht. ‘Ze zijn gevoelig, grappig en leerzaam’. En dat niet alleen. In het geval van ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’ is het ronduit cabaretesk.

All-inclusive

De eerste spreekbeurt is van de poetsvis en het gaat over de haai. Alle vissen zijn bang voor de haai, zo niet de poetsvis. Zij maakt de haai schoon en heeft dus niets te vrezen. Omdat haaien zo groot zijn, werkt de poetsvis vaak samen met soortgenoten. Dan hebben ze een soort van wasstraat en geven de haai een all-inclusive beurt. Soms wordt een poetsvis per ongeluk toch opgegeten, dat is het risico van het vak. Na een kort vragenrondje is het volgende dier aan de beurt.

Kerkuil en de duivel

Zo komen er twintig dieren aan het woord. De halsbandparkiet (die alleen maar kan schreeuwen) over de door hem benijde zangvogels. De zebra over de enkel zwart-witte dieren (dat zijn er niet veel). De sneeuwpanter over zichzelf omdat hij zo onzichtbaar is. De vos over de gans (die voornamelijk een smakelijk hapje is) en de kerkuil over de Tasmaanse duivel. Je leert van alle dieren evenveel, zowel van de verteller als het dier dat besproken wordt.

Voorlezen

Voor wie is dit boek nu eigenlijk? Wat mij betreft voor iedereen van 9 tot 99 jaar. Het is een fantastisch boek om voor te lezen. In de klas en thuis, door de meester of de juf, vaders, moeders, grootouders en iedereen die van voorlezen houdt. Het is net cabaret, wie het goed aanpakt krijgt zeker de lachers op zijn hand. En zonder dat je er erg in hebt, steek je ook nog eens heel wat op.

Het boek ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.