Gé Steen en Annette Woltjer al 75 jaar vriendinnen

0261832_75_jaar_vriendinnen.jpg
Links Gé Steen rechts Annette Vermeulen-Woltjer.

LOCHEM/OMMEN – Ze zijn vriendinnen voor het leven: Gé Steen (85) uit Ommen en Annette Woltjer(84) uit Lochem. Altijd een kaartje over en weer, bij verjaardagen, bij ziekte, met kerst, bij een verhuizing, een adreswijziging of gewoon zomaar. Ook een telefoontje op z’n tijd. Maar het meest gelukkige moment is elkaar persoonlijk te zien bij een kopje koffie.

Dat laatste is een jaarlijks ritueel en vond afgelopen week plaats bij hotel De Zon. Het betrof zelfs een mijlpaal, want dit jaar zijn ze maar liefst 75 jaar (!) vriendinnen. “We praten elkaar altijd even bij, halen herinneringen op over vroeger. Maar we hebben het ook over alledaagse zaken hoor”, vertellen beiden met een lekkere kop koffie voor zich.

Julianaschool

“We kennen elkaar al vanaf de Julianaschool. Dat contact is altijd gebleven”, vertelt Gé Steen. “Ik herinner me Annette als een meisje dat vaak wat achteraan stond. Dat trok ik mij aan en haalde haar aan, gewoon om haar te laten merken dat zij er bij hoorde. We werden daarom elkaars vriendinnetje. Na schooltijd speelden we met elkaar en ik kwam veel bij haar thuis. Dat was bij dokter Pos aan de Zwolseweg.” Annette Vermeulen-Woltjer vult aan: “Mijn vader was bij de politie en mijn moeder werkte in het ziekenhuis in Zwolle. Als kind werd ik opgenomen in het gezin van dokter Pos in Ommen. Voor mij was het eerst ook een vreemde omgeving. Ook op de lagere school, maar dankzij Gé kwam daar verandering in. We speelden als hele goede vriendinnen met elkaar.” Gé Steen (Als meisje werd zij Geesje genoemd) die ongehuwd is gebleven, vertelt dat ze in haar jonge jaren bij opa en opoe Steen woonde, die een café aan de Markt hadden. “Een mooie tijd, maar na vier jaar aan de Markt ging ik toch maar weer terug naar mijn ouders.” Haar ouders zelf woonden aan de Hardenbergerweg. Later namen zij het café over, dat terwijl vader Steen ook nog chauffeur was van een vrachtwagen die vee vervoerde dat op de markt verhandeld werd.

Interesse voor vroeger

Annette Woltjer kan zich café Steen nog goed herinneren. “Was toch daar hé, Gé?” terwijl ze wijst naar de overkant van de Vecht, naast het oude gemeentehuis. Gé knikt instemmend en vertelt verder over de lagere school die begon in de padvindersboerderij en later in een nieuw schoolgebouw aan de Wethouder Paarhuisstraat. Er komt een foto op tafel uit 1950 van de eerste steenlegging van de nieuwe school waarop alle leerlingen staan. “Kijk daar sta jij en dat ben ik”, zegt Gé, die bijna alle namen van de kinderen die op de foto staan weet op te noemen. “Hoe het komt dat ik zoveel weet van vroeger? Mijn moeder vertelde veel over vroeger. Zo ben ik mij ook gaan interesseren. Ik ben al sinds de oprichting lid van de fotowerkgroep van de historisch vereniging. Vaak hoor ik dan: “Vraag Gé maar die zal het vast wel weten.”

Links Gé Steen, rechts Annette Vermeulen-Woltjer.

Tekst/Foto: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.