‘Een uitvaart moet recht doen aan de persoon’

0261977_Berna.jpg
Uitvaartleider Berna Poelarends en chauffeur/verzorger Mees Verboom van Van der Weg uitvaartzorg voor cafe de Herberg en de HMH (Herberg Music Hall). De foto betreft geen echte uitvaart.

Berna Poelarends over passend afscheid van het aardse bestaan

OMMEN – Tot voor enkele jaren terug was Berna Poelarends de trotse bezitter van een kapsalon en een beautyshop, op een prachtige, centraal gelegen locatie aan de Markt. Een naar ongeval, met een lange nasleep noopte de kapster uit te zien naar ander werk. Met pijn in het hart moest de haarkunstenares haar vak en haar passie vaarwel zeggen. Het vele staan begon haar fysiek op te breken.

“Ja, dan denk je: wat nu”, vertelt Berna. “Ik besloot een opleiding te volgen tot uitvaartleider. Dat lijkt voor een buitenstaander misschien iets totaal anders dan knippen, kleuren of permanenten, maar het heeft raakvlakken. Als kapster heb ik het haar gedaan van overledenen. Dankbaar werk vond ik dat. Ook in de kappersstoel kwamen ziekte, de dood en alles wat daarmee te maken heeft wel eens ter sprake. Ik kan daar wel mee omgaan.” Na een opleiding tot uitvaartleider te hebben gevolgd, sloot de haarstyliste zich aan bij Van der Weg Uitvaartzorg. “Ik heb geleerd om te ontzorgen”, vervolgt Berna. “Er komt naast de emotie nogal wat kijken wanneer een dierbare sterft. Naast voor de hand liggende zaken als rouwkaarten regelen en een eventuele advertentie in de krant zetten, bespreek je de wensen van nabestaanden en overledene. Hoe en waar je de laatste eer wil bewijzen. Of de locatie van de plechtigheid. Onze taak is dat je degene die achterblijven vanuit je vakmanschap helpt en adviseert. Je moet je kunnen inleven en verplaatsen in degene die achterblijft.”

 

Tekst: Willem Lampe

Meer foto's

.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.