De Darde Klokke eert verleden met herinneringsbank en jubileumuitgave 775 jaar stadsrechten

0262241_Darde_klokke.jpg
.

OMMEN – Met het aanbieden van een herinneringsbank en de uitgave van een speciaal jubileumnummer markeert het bestuur van de stichting De Darde Klokke/OudOmmen.nl het verkrijgen van stadsrechten 775 jaar geleden.

De geschiedenis van Ommen 775 jaar stadsrechten is vervat in de nieuwste uitgave van het Ommer historische tijdschrift De Darde Klokke. De eerste vier nummers worden woensdag 23 augustus 2023 officieel aangeboden aan pastoor André Monninkhof; wethouder Bart Jaspers Faijer; historisch museum-voorzitter Gerry Arts en Gemienschop van Oll Ommer-voorzitter Johan Dankelman. “De pastoor is symbolisch vertegenwoordiger van de bisschop uit 1248, die toen als geestelijke en ook als landsheer verantwoordelijk was voor het uitreiken van de stadsrechten aan Ommen. En aan de andere personen als vertegenwoordigers van organisaties met wie wij als de Darde Klokke een goede band onderhouden”, aldus Harry Woertink, voorzitter van de stichting De Darde Klokke/OudOmmen.nl.

Herinneringsbank

Ook de overdracht van de herinneringsbank vindt plaats bij het Historisch museum. De bank staat op het pleintje voor het museum en geeft mooi zicht op molen Den Oord. Op de bank staat de tekst: ‘1248 – 2023 Ommen 775 jaar stadsrechten – ’t Giet ow goed, bi’j al wa’j doet’. Dit laatste staat voor de bekende Ommer groet in het dialect. Op initiatief van De Darde Klokke zijn in de loop van de jaren op meerdere plekken in Ommen (gedenkt)tekens geplaatst als herinnering aan het verleden. Het kwartaalblad De Darde Klokke schrijft sinds 1971 geschiedenis en de website OudOmmen.nl ging op 17 april 2006 voor het eerst online als verzamelsite voor historische wetenswaardigheden over Ommen en omstreken. Dit alles wordt gerund met vrijwilligers.

De Darde Klokke

Het jubileumnummer van De Darde Klokke (nummer 208) staat dit keer geheel in het teken van het rijke verleden van Ommen en de betekenis achter het verkrijgen van stadsrechten. Het geeft de lezers een kijkje in de geschiedenis van Ommen en hoe Ommen zich ontwikkelde van een nederzetting tot een Hanzestad. Met de naam ‘Umme’ als doorwaardbare plek wordt over Ommen al melding gemaakt in 1133. Het stadsrecht kreeg Ommen in 1248 en werd verleend door Bisschop Otto III. Uit de stadsbrief van de Bisschop van Utrecht blijkt dat de inwoners van Ommen dezelfde vrijheid krijgen die eerder verleend is aan die van Deventer, Zwolle en Kampen.

Muren en poorten

Beschreven is hoe Ommen zich omringde met muren en poorten. Op de plek van de Arriërpoort is nog altijd een grote kei te vinden waarin de deur van een poort zou hebben gedraaid. Op de poorten waren hokken getimmerd, waarin de stad haar eigen duiven hield. De oudste kerk van Ommen krijgt aandacht en verder onder andere het Hanzeverbond, de Vecht en de eerste vaste oeververbinding over de Vecht. Het belang van de jaarmarkten en andere grote markten die ervoor zorgden dat Ommen op de kaart werd gezet krijgt aandacht en alle burgemeesters op rij zijn terug te vinden in het jubileumnummer. Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van de speciale editie De Darde Klokke zijn vanaf donderdag te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.