Danique Noordman (ex-SV Dalfsen) gaat spelen voor Ajax Vrouwen

Danique Noordman uit Dalfsen speelt komend seizoen in het shirt van landskampioen Ajax (bron foto: Ajax).

DALFSEN/ZWOLLE – Voetbalster Danique Noordman, tot afgelopen seizoen spelend voor PEC Zwolle Vrouwen, gaat uitkomen voor Ajax. De aanvallende middenvelder, oorspronkelijk afkomstig uit het Vechtdal, tekende afgelopen week een driejarig contract met de landskampioen, tot en met 30 juni 2026.

De nu negentienjarige Noordman – geboren in Zwolle, en momenteel nog woonachtig bij haar ouders in Dalfsen – begon haar voetballoopbaan bij VV Vilsteren, waarna ze op 9-jarige leeftijd de overstap maakte naar SV Dalfsen. Daar viel ze tussen de jongens al snel op, wat leidde tot belangstelling van PEC Zwolle. Met deze club sloot de toen 17-jarige Danique Noordman in 2019 een driejarig contract af. Na haar eerste seizoen bij de beloften kreeg ze in haar tweede seizoen haar kans bij de hoofdmacht. Op 6 september 2020 maakte ze haar debuut in de Eredivisie in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Ze speelde in drie seizoenen zestig wedstrijden in de Eredivisie, waarin ze acht keer scoorde. Niet alleen PEC Zwolle onderkende de voetbalkwaliteiten van Noordman, ook de KNVB kreeg de balvaardige speelster in het oog. Noordman speelde verscheidene interlands in de Nederlandse jeugdteams. Voor de eerste keer gebeurde dat op 18 april 2018, toen ze debuteerde bij het Nederland –15 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland –15. Onlangs was ze nog actief op het EK O19, waar Oranje de halve finale haalde.

Beloning

“Voor Danique is dit een prachtige beloning voor haar harde werken de afgelopen jaren”, zegt Mariska Kogelman, manager van PEC Zwolle Vrouwen. “Ze heeft zich eerst bij amateurverenigingen en later bij ons in de O14 en O16 heel sterk ontwikkeld. We hebben haar destijds niet voor niets voor langere tijd vastgelegd.” Ze wijst erop dat het ook in het vrouwenvoetbal steeds gewoner wordt dat speelsters door topclubs worden losgeweekt en dat daar serieuze transferbedragen voor worden betaald. “Voor de club is het extra mooi dat niet alleen talentvolle mannen als Thomas van den Belt, Thomas Beelen en Rav van den Berg, maar ook talentvolle vrouwen een ontwikkeling doormaken waar speelster en club de vruchten van plukken.”

Droom komt uit

Danique Noordman zegt dat ze PEC Zwolle dankbaar is voor de kansen die ze kreeg. “Na mijn overstap vanuit Dalfsen heb ik hier onder professionele begeleiding de stappen gezet waar ik als klein meisje al van droomde. Nu komt er een volgende droom uit met mijn transfer naar Ajax. Ik wil mijn trainers waar ik al die jaren mee heb gewerkt, teamgenoten en supporters bedanken en wens de club het allerbeste toe.”
Dalfsenaar, oud-voetballer en trainer René Eijkelkamp begeleidde Danique bij het ondertekenen van het contract. “Mijn familie kent haar ouders goed, dus is het logisch dat ze voor vragen onder meer bij mij terecht komen. Voor hen en voor Danique is het ook allemaal nieuw wat hier gebeurt. Ik had in eerste instantie zelf helemaal niet door dat we in Dalfsen zo’n goede speelster hadden, totdat PEC Zwolle interesse voor haar toonde. Het is natuurlijk prachtig dat dit gebeurt voor zo’n meid uit Dalfsen. Ik begreep dat het sowieso de eerste keer is dat Ajax een transfersom betaalt voor een speelster, dus ze hebben kennelijk veel vertrouwen in haar.”

Daphne Koster, manager van de Ajax Vrouwen, bevestigt dat vertrouwen. “Danique is een speelster met heel veel potentie”, zegt ze. “Hoewel ze nog maar negentien jaar is, heeft ze al meer dan zestig eredivisiewedstrijden op haar naam staan. Ze beschikt dus over een mooie mix van talent en ervaring. We zijn blij dat we haar kunnen toevoegen aan de selectie.”

 

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.