Bruggen in Ommen, praktische en strategische verbindingen

0262329_bruggetjes_-_7.jpg
De Giethemer kerkbrug is een juweel en een prachtig rust- en uitkijkpunt voor fietsers en wandelaars.

OMMEN – Streng en onherroepelijk is een muur. Tot hier en niet verder! Een brug is vriendelijker. Opener. Een brug verbindt. Letterlijk. Over water. Je kunt heen en terug. Van oever naar wal. Of overdrachtelijk. Tussen mensen. Of tussen heden en verleden.

De ene brug is de andere niet. Neem het Giethemer kerkbrugje, de verbinding tussen het buurtschap Giethmen en Ommen. Inwoners van het vlekje ten zuiden van Ommen maakten vanaf begin vorige eeuw gebruik van de brug over de Regge, om over een smal pad te voet de kerk of de markt in Ommen te bezoeken. Op de oever staat een bankje met een tafel. Een mooi punt om even te rusten en te genieten van het weidse, omliggende landschap. Een passage over het kabbelende water van de Regge met de benenwagen, of per fiets of brommer gaat prima. Auto’s kunnen er niet overheen. De klassieke voetbrug heeft historie, maar is lang niet zo urgent als de Hessel Mulertbrug, de trechter nabij het hart van Ommen, waar alle verkeersaders in kakafonie tezamen komen. De brug over de Vecht is de verbinding tussen het noorden en zuiden van de stad.Idyllisch

Ommen heeft meerdere bruggetjes. Onder meer in landgoed het Laar. Idyllische bruggetjes, die het hart van elke romanticus en kunstschilder sneller doet kloppen. Ook al door de ligging en de omgeving de ideale locatie om een geliefde een huwelijksaanzoek te doen. Bij een afwijzing stort je jezelf vol smart en zielenpijn van brug…, om twee meter lager met het hoofd in de modder te belanden tot bezinning te komen. Ach, het is maar een hersenspinsel.
Ommen is vergeven van bruggetjes, veelal praktische en strategische verbindingen over sierwater in groene, moderne woonwijken zoals, in volgorde van wordingsproces, de Dante, Alteveer en de Vlierlanden. De Reckebrug in Alteveer is weliswaar eresaluut naar onze Duitse partnergemeente, maar in wezen een functioneel stalen gedrocht, zonder enige poespas.De Giethemer kerkbrug is een juweel en een prachtig rust- en uitkijkpunt voor fietsers en wandelaars.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.