‘Brommers kiek’n’ op de afsluitende Bissingh-woensdag

0262656_brommers_-_6.jpg
De opgestelde brommers trokken veel bekijks op de afsluitende Bissingh-woensdag vooral kerels vergaapten zich aan het blinkende ijzerwerk.

OMMEN – Woensdag 23 augustus was de laatste aflevering in een reeks van zes midweekse Bissingh-dagen. ‘Meer voor mannen’, luidde het thema van deze afsluiter – vrouwen en kinderen overigens ook meer dan welkom.

Het gekozen issue is heden ten dage tricky, maar dat is een discussie waar we hier maar even aan voorbijgaan. Het voert mijlen te ver om te veronderstellen dat Ommen in de traditionele rolverdeling vastgeroest zit, toch zie je ook deze middag vooral meisjes en vrouwen neuzen op de braderie. Dat betekent: alles vastpakken, testen, shirtjes uitvouwen, dopjes losdraaien, ruiken en giechelen, terwijl menig heerschap van een afstandje wat landerig toekeek, met een blik van ‘is het nu een keer klaar, of hoe zit dat?’
De meeste kerels en jochies waren niet te vinden bij de kraampjes met koopjes, maar her en der struinend door de binnenstad, waar brommers en auto’s stonden uitgestald. Zowel oude bakkies als de nieuwste elektrisch aangedreven modellen. Kale en grijze koppen bij de Zündapps en Kreidlers en ja, dan komen de sterke verhalen vanzelf los. Met wapperende manen, zonder helm op zo’n opgevoerde buikschuiver de disco’s afstruinen. We spreken over eind vorige eeuw, toen de term ‘brommers kiek’n’ weinig tot niets van doen had met het showen van de gemotoriseerde fiets, maar meer met een amoureus samenzijn met een appetijtelijk deerntje uit een naburig boerendorp. Je kon leuke gesprekken opvangen. “Nee joh, nie’ zo’n Puch, da’ was veur langhoarig tuig. Een Kreidler mit voetversnelling da’ möss-ie hebb’n!”

Drank- en drugssimulator

Als het draaiboek is gevolgd, zijn burgemeester Hans Vroomen en ‘ceremoniemeester’ Dick Dunnewind onbekwaam en stomdronken achter het stuur gekropen, om tegen elkaar te racen. Een schande!? Ho, even rechtzetten. Het had niets te maken met een doorgeslagen alcoholpromillage na een helse kroegentocht, maar het betrof een test met de drank- en drugssimulator. Het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van overmatig gebruik van alcohol en allerlei andere drogerende troep neemt sterk toe. De simulator laat zien hoe oliedom, onverantwoord en levensgevaarlijk het is om onder invloed achter het stuur te kruipen. Jagen over ’s heren wegen is in dit land meer dan terecht niet toegestaan. En dat is vanwege de alsmaar toenemende verkeersdrukte maar goed ook. Toch kon je op deze dag het gaspedaal tot de boord intrappen en je de nieuwe Max Verstappen wanen in de F1-simulator. Er werd door menig lefgozertje en stoere bink gretig gebruik van gemaakt. Overigens ook door oudere kerels, want zo luidt een oud-Surinaams gezegde: meisjes groeien uit tot vrouwen, jongetjes met een beetje geluk hooguit tot jongens’.

Ommen ging de nacht in met de spectaculaire feestband Q5NewStyle, naar eigen zeggen ‘een totaalbeleving, welke de beste eigenschappen van een liveband combineert met de snelle mixen van een deejay’. Dat is dus deinen, springen en mee blèren met Nederlandstalige krakers, rockklassiekers en dance hits. Net als elke woensdag was het weer mudje vol op de Markt. De tapkraan continu in de neerwaartse stand en van achteruit de keel lallend richting het slot van een akelig mooi zomers feest.

Blaasorkesten Festival

Op de eerste zaterdag en zondag van september staat het Blaasorkesten Festival gepland. Het belooft wederom een evenement te worden dat de stad laat bruisen van muziek, vertier en gezelligheid. Orkesten uit heel Nederland zullen de podia betreden om het publiek te vermaken. De klanken van koper, toeters en roffelende trommels gaan in de binnenstad van Ommen ongetwijfeld zorgen voor sfeer en gezelligheid. Hollandse klassiekers en bekende klassiekers uit de pop- en filmmuziek, het gaat allemaal voorbijkomen en iedereen mag gratis meegenieten. Het toeter-, roffel- en blaasfestijn begint beide dagen om 13.00 uur en eindigt rond 18.00 uur op de Markt, waarbij alle orkesten in kakafonie in een ‘grand finale’ bijeenvloeien.

www.ommerbissingh.nl

Een Bissingh-woensdag zonder muziek is ondenkbaar. Op het Kerkplein speelde al in de middag een bandje.
Met een Kreidler hoorde je er in de jaren ’70 van de vorige eeuw als nozem echt bij.
Je zag menigeen mijmeren bij de oude modellen brommers, ‘zo’n ding heb ik vroeger ook nog gehad’.
Met cowboylaarzen, spiekerbokse met wide piep’n, lange wapperende haren en zonder helm scheuren op de Puch met een hoog stuur, zo ging dat in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw.

Tekst/Foto(s): Willem Lampe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.