Vreemde vogels in belevingsgebied Ommermars

0261592_Kleine_zilverreiger_-_8.jpg
.

OMMEN – Een niet alledaagse verschijning dook op in de Ommermars. De in deze contreien zeldzame kleine zilverreiger lijkt zich senang te voelen in het natuurgebied annex buitenspeelplaats en struint de waterkant af, op zoek naar schaaldieren, visjes en insecten. Het zal de voorvechters van dit belevingsgebied deugd doen. Het is een lichtpuntje, nadat het speel- en spettergedeelte negatief in het licht kwam en werd geplaagd door weelderige algengroei, dat als een groene laag drek het wateroppervlak ontsierde.

Natuurlijk komt het uiteindelijk wel goed met het plan Ommermars. Punt is dat de natuur zich niet voor de volle mep laat sturen. Je kunt het nog zo mooi uitdenken, links voor de vogels, rechts voor recreatie, het loopt vaak anders dan je voor ogen hebt. De familie zwaan, welke momenteel trots met de aanhang door de grote vijver peddelt, bouwde in het voorjaar een nest pal naast het speeleiland. De gracieuze watervogels joegen klapwiekend en met vervaarlijk klinkend gesis argeloze bezoekers af en toe de stuipen op het lijf, als ze te dichtbij kwamen.

Een grauwe gans

Voor vogelaars is er vanuit de stalen vogelspotter, of lopend met de verrekijker in aanslag, veel te ontdekken in de Ommermars. Een toompje Canadese ganzen is op zich niet bijzonder, wel dat in de groep een grauwe gans huist. Het exemplaar verkiest deze voor hem vreemde snuiters boven z’n eigen soort. Een kleine identiteitscrisis misschien? Het barst in dit gebied niet alleen van de grauwe ganzen, er zitten ook nijlganzen en zelfs een paar Indische ganzen, exoten die zich in Nederland definitief hebben gevestigd. Meeuwen te over, maar hé, dat daar is geen meeuw, maar een visdiefje, of toch een grote stern? Lastig te determineren voor een matige ornitholoog. Buizerds zweven aan de hemel. Van horen zeggen krijgt deze alledaagse muizenvanger hier af en toe gezelschap van de rode wouw en de bruine kiekendief.

Passerende hapjes

In het platgeslagen korenveld kwetteren kleurrijke puttertjes, ook wel distelvinken genoemd, ooit geliefde kooivogeltjes. Qua verenkleed bescheidener uitgedoste groepen ringmussen azen eveneens verlekkerd op de rijpe graankorrels. Plompe houtduiven moeten het in dit gebied in aantal afleggen tegen slankere holenduiven. In de opgeworpen zandhopen struint een roodborsttapuit. Ook al geen alledaagse verschijning. Zwaluwen scheren al vliegjes vangend over het water. Ooievaars paraderen statig over het strand en langs de waterkant loeren blauwe reigers en de grote zilverreigers op passerende hapjes. Al deze gasten zijn hier net als de oeverlopers en de scholeksters vrij algemeen. De kleine zilverreiger is dat beslist niet. Het kleine neefje van de grote zilverreiger kan worden bijgeschreven op de lijst van niet alledaagse verschijningen die in en rond Ommen zijn waargenomen. Ook de purperreiger, de kwak en de zwarte ibis hebben hier in een niet al te grijs verleden de snavel laten zien en vogelaars tot verrukking gebracht. De wens dat in de toekomst de fraai gekleurde bijeneter zich laat zien en gaat broeden is niet langer een utopie. Wie weet. Op het ontwaren van een ijsvogeltje kun je gerust geld zetten. Dit vissende pareltje is dagelijks te gast in de Ommermars. Al wandelend en speurend rijst de vraag of dit door de mens ontworpen combigebied, waar natuur en recreatie hand in hand moeten gaan, haar belofte gaat waarmaken op termijn? Vast wel, als de kinderziektes zijn opgelost en het ontsierende wier is verdwenen. Even geduld nog. Zie ook

www.ommermars.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.