Struinen over de heide op de Lemelerberg

OMMEN – Donderdagochtend 10 augustus verzorgt Landschap Overijssel een excursie in de serie ‘OpStap’ op de Lemelerberg. Onder leiding van een gids, kunnen deelnemers een ochtendwandeling maken in dit bijzondere gebied.

Vlakbij Ommen ligt het Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kan men genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer zien wandelaars in het westen Zwolle liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Onderweg krijgt men van de natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. De wandeling start om 9.30 en duurt ongeveer 2,5 uur.

Heidelandschap

Bij een heidelandschap denken we meestal aan een zee van heidestruiken die in augustus en september voor prachtige paarse vlakten zorgt. Maar een heidelandschap is meer dan dat; zandige plekken, kruidige stukken, heideakkertjes, jeneverbesstruwelen, vennen en bos wisselen de paarse heide af. Een heidelandschap is een cultuurlandschap, een landschap door menselijk handelen ontstaan. De afgelopen jaren is de heide op de Lemelerberg uitgebreid, nu is er nog meer plaats voor de bijzondere planten en dieren die er leven. De heide wordt begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen. Tip: Stevige schoenen en gepaste kleding (i.v.m. teken).

Aanmelden

Aanmelden kan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen. De kosten zijn 5 euro per volwassene en 3 euro per kind. Donateurs van Landschap Overijssel ( gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, kunnen op vertoon van de donateurspas gratis mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.