Politiek Verwoord

0261605_CU_Ommen.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Gerrit Jan Ekkelkamp van de CU aan het woord.

In de Nederlandse politiek staat een deel van de zomer vaak gelijk aan ‘het reces’. Even een tijdje geen vergaderingen maar rust om de batterij weer op te laden. Ook om tijd met familie en vrienden door te brengen. Dat is goed omdat het er vaak niet van komt om rust te nemen in de drukte van werk en daarnaast het raadswerk.

Kadernota

Het reces biedt ook ruimte om terug te kijken op de maanden voor het reces. Het hoogtepunt voor de zomer was de kadernota. In deze nota staat wat er in de begroting van 2024 moet komen. De vergadering over de kadernota is het moment om als partij de visie voor Ommen neer te zetten. En dat hebben we gedaan. We willen een leefbaar platteland, kernen en buurtschappen. Zo willen we dat er blijvend ingezet wordt op voorzieningen en sociale kwaliteit. Daarnaast heeft ook wonen onze aandacht. Ook in het de kernen zien we vraag naar woningen bijvoorbeeld voor starters. Daar moet op ingezet worden de komende tijd. We hebben ook aandacht gevraagd voor natuureducatie. Natuurbeleving is één redenen waarom toeristen naar Ommen komen. Daarom moeten we goed met de natuur omgaan. Dat begint al van kleins af aan met natuureducatie. Daarnaast willen we dat er ingezet wordt op natuurbehoud. Dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Natuurbehoud kan bijvoorbeeld door bij nieuwbouwprojecten de bomen zoveel mogelijk te sparen.

Goede zorg

Ook hebben we blijvende aandacht gevraagd voor goede zorg aan jong en oud. Eenzaamheid neemt toe bij zowel ouderen als jongeren. Het omkijken naar elkaar is belangrijk. Bij jongeren zien we bijvoorbeeld meer mentale problemen. Adequate hulp en ondersteuning zijn voor hen belangrijk. Ook de geplande bezuinigen in de ouderenzorg stemt tot nadenken. Dat bepaalde dan ook de insteek van onze fractie: waar willen we op inzetten? Eén van de dingen die we bijvoorbeeld willen realiseren door de inzet van buurtkamers is het omzien naar elkaar. Het was dan ook goed om te zien dat onze motie voor buurtkamers in Ommen en in de kernen steun kreeg van een meerderheid van de partijen. We weten ook dat er financieel moeilijkere tijden aan zitten te komen voor gemeenten. We vinden daarom dat er niet in ‘leuke’ extraatjes geïnvesteerd moet worden die jaarlijks extra op de begroting drukken. We moeten in de juiste dingen investeren. Dat betekent keuzes maken. Als ChristenUnie willen we juist investeren in een samenleving die omziet naar elkaar. Dat statement hebben we ook afgegeven tijdens de behandeling. We willen niet dat straks de financiële klappen vallen op het gebied van de zorg of armoedebestrijding.

Energiebesparing

Op het gebied van duurzaamheid willen we ook graag stappen zetten. Zo willen ons blijven inzetten voor een lokaal isolatieprogramma. Daarmee hopen we dat isolatie van woningen makkelijker wordt. Dit draagt bij aan energiebesparing maar bespaart natuurlijk ook geld. Dat is met onzekere energieprijzen ook een belangrijk aandachtspunt geworden de afgelopen tijd. Als ChristenUnie Ommen willen we kort gezegd inzetten op een duurzame samenleving waarin mensen naar elkaar omzien. Daar gaan we na het reces mee verder met ook de blik al voorzichtig gericht op 2024.

Gerrit Jan Ekkelkamp, raadslid ChristenUnie Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.