‘OpStap’ op hoog niveau in natuurgebied de Lemelerberg

0261232_Zicht_vanaf_het_hoogste_punt__Wim_van_Dam.jpg
.

OMMEN – Dinsdagochtend 8 augustus verzorgt Landschap Overijssel een excursie in de serie ‘OpStap’ op de Lemelerberg. Onder leiding van een gids, kunnen belangstellenden een ochtendwandeling maken in dit bijzondere gebied. Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Onderweg krijgen deelnemers van de natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. De wandeling start om 9.30 en duurt ongeveer 2,5 uur.

Vanaf verschillende punten kan men genieten van vergezichten. Bij helder weer kan men in het westen Zwolle zien liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw. Goed wandelschoeisel is aanbevolen voor deze excursie.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website. Er is plaats voor maximaal vijftien personen. De kosten zijn 5 euro per volwassene en 3 euro per kind. Donateurs van Landschap Overijssel ( gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, kunnen op vertoon van de donateurspas gratis mee.

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten

Foto: Wim van Dam

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.