Manager Stefan Keijzer slaat zijn vleugels uit: ‘De Spil heeft verbinding tot stand gebracht’

NIEUWLEUSEN – Toekomstplannen had hij al langer, maar het moment van zijn afscheid kwam ook voor Stefan Keijzer zelf nog enigszins onverwacht. De manager van kulturhus De Spil in Nieuwleusen vertrekt na vijfeneenhalf jaar. Hij gaat van start met een eigen full-service evenementenbureau.

“Het moment van afscheid kwam sneller dan oorspronkelijk gepland”, legt hij uit. “Ik heb vorig jaar het bestuur laten weten dat ik mijn horizon wil verbreden. We spraken af dat ik in elk geval het nieuwe – nu zojuist afgeronde – seizoen zou opstarten. Maar gaandeweg vonden we een afscheid in januari of mei niet handig, omdat er dan teveel lopende zaken zijn. Nu het seizoen is afgerond, is het een logisch moment om mijn taak over te dragen.” Dat gebeurt dus aan een nieuwe manager, waar het bestuur nu naar op zoek gaat. Het programma voor de komende maanden staat al wel in de steigers, inclusief de komende ondernemersbeurs voor Nieuwleusen in oktober. Keijzer kijkt terug op een vruchtbare periode, waarin de destijds gestelde doelen naar zijn idee zijn gerealiseerd. “We begonnen in 2018 vanuit een leeg huis, dat tot leven moest komen. Het nieuwe kulturhus moest worden omgevormd tot een kloppend hart voor Nieuwleusen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn; met eigen programmering, maar ook door de inwoners te stimuleren om met ideeën te komen en deze te verwezenlijken, is De Spil daadwerkelijk een huiskamer voor het dorp geworden, met veel verschillende gebruikers. Er is reuring gekomen en verbinding tot stand gebracht.”

Programmeren

Stefan Keijzer vindt nu het moment gekomen om zijn mogelijkheden te verbreden. “Mijn hart is altijd uitgegaan naar het programmeren: het bedenken van evenementen en daar gestalte aan geven.” Als vrijwilliger gaf hij de afgelopen jaren al vorm aan een cultureel festival in Zwolle, met de naam Zwetsen & Kletsen. “In de wijk Dieze-Oost, dat maatschappelijk gezien een enigszins achtergestelde wijk is. Ook daar luidde de opdracht om verbinding tussen mensen tot stand te brengen.” Met zijn full-service evenementenbureau – werknaam: Bureau Wildebras; Stefan werkt momenteel aan een businessplan – heeft hij drie uitgangspunten. “Ten eerste wil ik organisatoren van festivals helpen aan een randprogrammering door concepten uit te werken voor zowel volwassenen als kinderen, en met name voor de laatste doelgroep. Verder organiseer ik voor derden allerlei evenementen, van bedrijfsevenementen tot klantendagen en van productpresentaties tot personeelsfeesten. En als derde poot wil ik een deel van het organisatorische werk op me nemen voor festivals die dat willen uitbesteden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of het aanboren van subsidiemogelijkheden.”

’Geen handen schudden’

Stefan, die enkele jaren geleden van Kampen naar Wapenveld verhuisde, heeft in zijn huidige woonplaats nóg een nevenactiviteit: “Naast onze woning hebben we nog een accommodatie die we het hele jaar rond verhuren als gasthuis. Het is tegelijkertijd een winkelbedrijf, want de meubelen en spullen in het huis zijn te koop.” Formeel vertrekt Stefan Keijzer per 1 september, maar op basis van zijn verlofdagen heeft hij de komende weken al vrij. Een officieel afscheid is niet gepland. “Ik ben niet het type dat in het middelpunt van de belangstelling wil staan om handen te schudden”, zegt hij. “Maar ik ben wel van plan om aanwezig te zijn tijdens de open dag vanwege ons vijfjarig bestaan, op zaterdag 23 september. En ook tijdens de Beurs Nieuwleusen, eind oktober, kom ik zeker even kijken. Dan kunnen mensen die dat willen informeel afscheid van me nemen.”

 

Tekst: Hans Keesmaat
(Archief)foto: Paul Scholten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.