Lampie: Hup Lampie!

0260243_Lampie.jpg
.

Wat een compliment! Ik vreesde de komende tijd niet op mijn buik te kunnen slapen. Waren mijn hersenspinsels echt zóóó goed? Zóóó treffend dat fans mijn ‘artiestennaam’ op het wegdek hebben gekalkt in rode en gele letters. Duimpje erbij. Binnenkort vast en zeker een zwerm uitgevers aan de deur. Smekend of ze mijn epistels in boekvorm mogen uitbrengen. Dat wordt cashen. Lampie loopt binnen en verruilt zijn nederige stulp in De Dante voor een protserige villa in Ommen-Zuid. Kan momenteel nog niet uit. Helaas, pindakaas. De droom spatte in duizend schilfers uiteen. Terug op aarde. Het waren niet mijn voeten welke spreekwoordelijk werden gezalfd. Er zijn meer hondjes die Fikkie heten en meer toppers die Lampie worden genoemd. Het betrof Yves Lampaert. Een profwielrenner, onder contract bij Soudal-Quick Step. Zijn taak als wielerknecht omvat zijn kopman uit de wind en het gedrang houden.

Lampie (de Belg) is een stille, harde werker op de achtergrond, die vanuit het niets de openingstijdrit van de Tour won een jaartje terug. Zijn fans moeten het doorgaans doen met sporadische oprispingen. Die van de strijdlustigste renner of zo, klinkt aardig, maar het is rotte vis in cadeauverpakking. Lampie (de Belg) trapt in ruil voor wat pegels in zon en regen venijnig op de pedalen, terwijl ik in joggingbroek languit op de bank, met een watertje binnen handbereik, de koers volg. Op TV. Bergje op, bergje af. Met 80 kilometer op ultrasmalle tubes als een adelaar naar beneden suizen. Gekkenwerk. Schietgebedjes doen onderweg. Trouwens, schietgebedjes…, hoe doe je dat? ‘Moeder help!’ Of ‘sta mij bij!’ Of ‘ik beloof nooit meer te vloeken als ik zonder kleerscheuren beneden kom?’ Kan wel es navraag doen bij onze lokale zielenhoeders.

Hoewel…, met pastoor Andre Monninkhof heb ik het over voetbal, waar hij overigens goed mee op de hoogte is, en met dominee Gerrit Kobes babbel ik over flora en fauna. De planten en het gevogelte in en rond onze woonwijk. Vaak zijn de meerkoeten onderwerp van gesprek. De qua verenkleed zo pover getooide waterkippen komen in sneltreinvaart op de predikant af als ze hem ontwaren. Niet omwille van een kanselrede. Het is deze ruziezoekers te doen om de korsten brood die de zielenherder hen komt voeren. De dominee verdeelt het als manna onder de behoeftigen, zoals beschreven in Exodus 16. Als we elkaar treffen maken we keuveltje. Blijven weg van plechtige items. Hel. Hemel. Het hiernamaals. Vergeving. Belijdenis. De zondeval. De doop. Kerk. Bijbel. Het komt amper ter sprake. Gaap. De etappe moet nog ontbranden. Ben afgedwaald. De gedachten zijn gaan waaieren. Een genereus aanbod vanuit de keuken. Of ik een biertje blief voor het eten. Ach ja, waarom niet. ‘Want in de Hemel is geen bier/Daarom drinken wij het hier/Want in de Hemel is geen bier/We gaan op zoek naar het vertier/Want in de Hemel is geen bier/Daarom drinken wij het hier!’ Verrek, daar is-ie! Een glimp van ‘de valse Lampie’. Yves Lampaert. Diep weggestopt in het peloton. De ontdekking is een teug waard. Hup Lampie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.