Het Grammofoonmuseum verwelkomt bezoekers vanaf 19 juli

0260919_Grammofoonmuseum_Nieuwleusen.jpg
.

De officiele opening vindt plaats op 7 oktober

NIEUWLEUSEN – Het Grammofoonmuseum gaat binnenkort echt van start op de nieuwe locatie in het Olde Gemientehuus te Nieuwleusen (Overijssel). De feestelijke officiële opening staat gepland voor zaterdag 7 oktober, maar het is al vanaf woensdag 19 juli toegankelijk voor publiek. Het museum ontvangt vanaf dat moment vijf dagen per week bezoekers: woensdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur.

Het Grammofoonmuseum bestaat al sinds 2004, maar de verhuizing naar het Olde Gemientehuus – het voormalige raadhuis van de vroeger zelfstandige gemeente Nieuwleusen – betekent een nieuwe start met veel veranderingen. Zo is het nieuwe museum nu standaard toegankelijk voor publiek. In de voormalige huisvesting was het museum uitsluitend toegankelijk voor groepen op afspraak. Dat laatste is overigens nog steeds mogelijk, met of zonder rondleiding door een gids/presentator.

Voorgeschiedenis

Initiatiefnemer van het Grammofoonmuseum is Nieuwleusenaar Jelle Bos. Deze ondernemer verzamelde in de loop van bijna vijftig jaar vele topstukken en stelde daarmee een unieke collectie samen: grammofoons, fonograafs, koffergrammofoons en grammofoons vermomd als meubelstukken uit alle delen van de wereld, alsmede veel gerelateerde afspeel- en opname-apparatuur zoals snijgrammofoons, bandrecorders en microfoons. Uit alle delen van de wereld en uit alle tijdvakken sinds Thomas Alva Edison in 1877 voor het eerst zijn stem vastlegde op een wasrol met groeven en daarmee de basis legde voor de ontwikkeling van de latere grammofoonplaat. Na verloop van tijd besloot Jelle Bos ook andere liefhebbers te laten genieten van zijn bijzondere verzameling, wat in 2004 leidde tot de opening van het Grammofoonmuseum in het souterrain van zijn woonhuis.

Lange aanloop

Zijn gevorderde leeftijd en de wens om te verhuizen naar een kleiner appartement maakte het noodzakelijk om de museumcollectie elders onder te brengen. De verhuizing kende een lange aanloop, waarbij meerdere huisvestingsopties werden onderzocht. Er kwam schot in de zaak toen de gemeenteraad van Dalfsen eind 2020 besloot het Olde Gemientehuus over te dragen aan de inmiddels gevormde Stichting Het Grammofoonmuseum. Ook daarmee was de verhuizing nog lang niet in kannen en kruiken. Het stichtingsbestuur en een groeiende groep vrijwilligers zette zich in om de benodigde fondsen te werven teneinde de interne verbouwing en de verhuizing, maar ook de exploitatie voor de eerste jaren rond te krijgen. Vorig najaar begon de verbouwing, die onder leiding van enkele lokale aannemingsbedrijven eveneens voor een groot deel door vrijwilligers werd uitgevoerd. De aansluitende verhuizing vond afgelopen maand (juni 2023) plaats. Het stichtingsbestuur kreeg gaandeweg te maken met een aantal tegenvallers, waarvan met name de coronacrisis en de prijsstijgingen van het afgelopen jaar voor vertraging hebben gezorgd. Immers, de aanloop tot de verbouwing en de verbouwing zelf werd bemoeilijkt door het noodzakelijke ‘afstand houden van elkaar’, terwijl de crisis het tevens moeilijker maakte om het plan financieel rond te krijgen. Door de stijgende kosten moesten gaten in de begroting steeds opnieuw gedicht worden, terwijl ondernemers en andere financiers die werden benaderd, zo hun eigen zorgen hadden.

Eigentijdse presentatie

Toch is het allemaal gelukt. Initiatiefnemer Jelle Bos, het stichtingsbestuur en de vele vrijwilligers die de klus geklaard hebben, zijn dan ook trots op het eindresultaat. Het grootste deel van de collectie heeft een mooie plek gekregen in de vitrines van het nieuwe museum. Bovendien wordt de collectie op een meer eigentijdse manier gepresenteerd en is er meer ruimte voor interactiviteit. Zo is er een platenbar zoals grammofoonplatenwinkels die vroeger ook hadden en is er een café met lounge-zithoek ingericht, waar bezoekers onder het genot van een kop koffie of thee kunnen genieten van de (muziek)sfeer van vroeger. Belangrijk is ook dat het twee bouwlagen tellende museum is voorzien van een personenlift. Het Grammofoonmuseum (Westeinde 2) is dus echt voor iedereen toegankelijk.

www.grammofoonmuseum.nl

Foto: dhr. Gerard Oortwijn

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.